SaS žiada odsunutie eKasy. Firmy sa nestihnú pripojiť, tvrdí

TA3 TASR
29.5.2019 12:04

Projekt eKasa je podľa opozičnej SaS zle nastavený, zbytočne stresuje podnikateľov a vytvára podozrenie z klientelizmu. Liberáli preto vyzývajú vládu, aby termín povinného prepojenia registračných pokladníc odsunula na budúci rok. Finančná správa sa voči týmto tvrdeniam ostro ohradila. Opozičných politikov kritizuje za ich aktivity namierené voči opatreniam proti daňovým únikom.

Na prechod sa nestihnú pripraviť

Plánované zmeny v evidencii tržieb elektronickými registračnými pokladnicami sú príliš rýchle a firmy sa na prechod nestihnú pripraviť. Tvrdí to opozičná strana Sloboda a solidarita. Pretože už nie je dostatok času na zmenu zákona poslaneckým návrhom, vyzýva SaS vládu, aby posunula termín spustenia nového systému eKasa o pol roka vládnou novelou v skrátenom legislatívnom konaní. Za tlakom na rýchle spustenie nového systému vidia liberáli ekonomické záujmy ľudí napojených na finančnú správu, informovala strana na tlačovej konferencii.


Nakoľko bol nový zákon schválený vlani v decembri, nie je podľa podpredsedníčky SaS Jany Kiššovej možné splniť všetky termíny. Podnikatelia, ktorí začali evidovať tržby od apríla, sa museli na nový systém online pripojenia registračných pokladníc napojiť ihneď. Podnikatelia, ktorí už tržby cez registračné pokladnice evidovali, majú na zmenu čas do konca júna. "Problém je najmä v tom, že existuje iba limitovaný počet certifikovaných firiem, ktoré môžu byť dodávateľmi tohto systému. Matematicky nie je možné tento termín stihnúť," tvrdí Kiššová.

Rajtár upozornil na údajné prepojenie

Poslanec za SaS Jozef Rajtár upozornil na údajné prepojenie spoločnosti CHDU s.r.o., ktorá dostala certifikát na chránené dátové úložisko ako prvá, na osoby vo vedení finančnej správy. "Majiteľ Branislav S. je prepojený s právnickou kanceláriou Malata, Pružinský, Hegedus napríklad cez firmu DM Technology, kde je táto advokátska kancelária takzvanou oprávnenou osobou. Je to advokátska kancelária, ku ktorej má veľmi blízko Ľudovít Makó, šéf kriminálneho úradu finančnej správy a bývalý šéf finančnej správy František Imrecze," vyhlásil Rajtár, podľa ktorého dostala táto firma certifikát za "veľmi zvláštnych okolností".

"Ak sa veci spravili takto narýchlo a strčila sa tam neznáma spoločnosť, táto má možnosť zarobiť. Minimálny odhad sú dva milióny eur," vyčíslil Rajtár. Otázne je podľa neho aj to, či má skutočne spoločnosť CHDU technológiu asymetrického šifrovania, ktorá je potrebná na chránené dátové úložiska. "Nedá sa k tomu oficiálne dostať," dodal Rajtár.

Kritiku SaS odmietajú

Finančná správa sa ostro ohradzuje voči tvrdeniam politickej strany SaS, ktorá tvrdí, že zavedenie eKasy nie je pripravené. Systém finančnej správy eKasa funguje, finančná správa prijme denne približne 200.000 pokladničných dokladov a štatistika sa neustále zvyšuje. Uviedla to v Bratislave na brífingu prezidentka FS Lenka Wittenbergerová.

Projekt eKasa, ako zdôraznila, bol zo strany FS úspešne spustený 1. apríla. V systéme prijala od 1. apríla už viac ako 2,5 milióna pokladničných dokladov. FS od 1. apríla prijala a vybavila viac ako 80.950 žiadostí o pridelenie kódu pokladnice eKasa klient. V systéme je ku dňu 29. mája aktívnych takmer 139.584 pokladníc. Ide o všetky virtuálne pokladnice a online registračné pokladnice, ktorým FS pridelila kód eKasa a sú schopné evidovať tržbu online. Z celkového počtu na trhu súčasne používaných pokladníc je to takmer 60 %.

Inštitúcia zároveň neustále rôznymi komunikačnými nástrojmi vyzýva na podanie žiadosti a splnenie si zákonnej povinnosti tých podnikateľov, ktorí o pridelenie kódu pokladnice ešte nepožiadali. Majú čas ešte do konca júna. Zákonom stanovený termín celoplošného spustenia eKasy 1. júla totiž stále platí.

Podľa slov prezidentky na trhu existuje dostatok dodávateľov pokladničných produktov, ktorí dokážu riešenia spojené s eKasou podnikateľom dodať. FS totiž schválila 29 žiadostí o udelenie certifikácie. Aj napriek tomu však FS pozorne sleduje situáciu na trhu a aktívne komunikuje nielen s výrobcami, ale aj so zástupcami podnikateľov, maloobchodných prevádzok či obchodných reťazcov. Na technické a ľudské kapacity dodávateľov pokladníc a servisných technikov však vplyv nemá.

Cieľom je eliminovať podvody

FS zároveň upozorňuje na to, že cieľom eKasy je eliminovať podvody na DPH. Suma daňovej medzery na DPH napríklad v sektoroch HORECA, maloobchod a služby dosahuje výšku až 491 miliónov eur. Podľa ministerstva financií odloženie zmien v systéme eKasa nepomôže. Vníma však vyjadrenia a obavy niektorých podnikateľov, či sa stihnú na systém eKasa napojiť.

"MF SR, ako aj vláda vníma vyjadrenia niektorých podnikateľov, či to stihnú alebo nie. Domnievame sa, že posunutie termínu účinnosti zákona nepomôže. Máme už skúsenosti z minulosti. Sledujeme situáciu a dokážeme prijať riešenia tak, aby podnikatelia neboli postihovaní súčasnou situáciou," reagoval na kritiku SaS štátny tajomník rezortu financií Radko Kuruc. Zároveň upozornil na to, že 28 výrobcov ponúka svoje certifikované riešenia. "Existuje veľké množstvo riešení, z ktorých si podnikatelia môžu vybrať nové eKasy. Certifikácia nie je samoúčelná," dodal Kuruc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok