Vzbura v Smere. Vlastní vyzvali Fica, aby odstúpil z funkcie

TA3 SITA
28.5.2019 18:46

Padajúce preferencie a opakované kauzy ľudí zo Smeru-SD vyvolali nespokojnosť medzi členmi strany na východom Slovensku. Niektoré stranícke organizácie poslali predsedníctvu Smeru výzvy, v ktorých žiadajú odstúpenie Roberta Fica a Roberta Kaliňáka z funkcií.

Pellegrini vyzvali, aby kandidoval za šéfa strany

Informuje o tom na svojom spravodajskom webe Denník N s tým, že organizácie tiež požadujú zvolanie mimoriadneho snemu a vyzývajú predsedu vlády Petra Pellegriniho, aby kandidoval za predsedu. Výzvu poslali v utorok popoludní - dva dni po tom, ako strana prvýkrát od roku 2004 nevyhrala celoštátne voľby a v eurovoľbách ju s viac než štvorpercentným náskokom predbehla koalícia Progresívne Slovensko/Spolu.

Ide o prvú širšiu otvorenú vzburu proti vedeniu strany od založenia Smeru na konci roku 1999. Predsedom je od začiatku Robert Fico a jeho najbližším spolupracovníkom je stále Robert Kaliňák, ktorý síce už nie je ministrom vnútra ani poslancom, post podpredsedu Smeru však neopustil. Smer až doteraz vystupoval a fungoval na verejnosti jednotne, bez vnútorných konfliktov a spory medzi členmi či organizáciami zostávali za dverami. Objavili sa nanajvýš jednotlivé odchody členov.

Nepáči sa im, ako sa Smer vyrovnal s kauzami

V liste členovia Smeru píšu o úbytku členov, nespokojnosti s klesajúcim počtom voličov strany s tým, že s nimi vedenie nekomunikuje. Nepáči sa im ani to, ako sa vyrovnali s kauzami Smeru, opisujú frustráciu z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej aj postup polície pod Robertom Kaliňákom. Pod list sa podpísali viacerí členovia aj okresní funkcionári z Košického kraja. Dostalo ho nielen predsedníctvo, ale aj všetky krajské a okresné organizácie.

Straníci teraz vyzývajú Fica a Kaliňáka, aby sami odstúpili aj zo straníckych funkcií. Predsedníctvo zasa, aby čo najskôr zvolalo mimoriadny snem, na ktorom sa budú voliť funkcionári. Píšu aj o tom, že strana sa má ospravedlniť občanom za situáciu v krajine. Členovia z východného Slovenska zároveň vyzývajú Petra Pellegriniho, aby kandidoval za predsedu strany. Ten sa doteraz tejto téme vyhýbal, s blížiacim sa termínom volieb na jar budúceho roka sa však už téma, kto má stranu viesť do volieb, dlho odkladať nedá.

Raši: Nepatrí to do médií

List, v ktorom niektorí okresní funkcionári Smeru-SD z Košického kraja žiadajú, aby sa Fico a Kaliňák vzdali funkcií, a vyzývajú Pellegriniho na kandidatúru za predsedu strany, je vyjadrením názoru okresnej predsedníčky Košice 3 a europoslankyne Moniky Smolkovej, ktorá preň zozbierala aj podporu členov okresnej rady. Uviedol to krajský predseda Smeru-SD Richard Raši.

Situáciu s preferenciami a výsledkom eurovolieb si v strane podľa jeho slov uvedomujú a diskutujú o tom. "V strane Smer-SD si uvedomujeme klesajúce preferencie a nie sme spokojní ani s výsledkom eurovolieb. Aj preto intenzívne diskutujeme na viacerých úrovniach, ako sa brániť tlaku na našu stranu. Táto diskusia však patrí na stranícku pôdu a nie do médií," doplnil vo svojom stanovisku Raši.

Výzvu nespokojní členovia Smeru-SD zaslali predsedníctvu listu. Potvrdila to jedna z iniciátorov výzvy Monika Smolková. "Výzva išla predsedníctvu. Je to vnútrostranícka záležitosť a očakávame, ako sa k nej vyjadrí vedenie," povedala Smolková. Iniciátori výzvy chcú mimoriadny snem, kde by situáciu riešili. Smolková sa k tomu bližšie nateraz vyjadrovať nechce. Iniciátori výzvy žiadajú mimoriadny snem strany.

Smer-SD prehral eurovoľby, obsadil druhú priečku za koalíciou Progresívne Slovensko - Spolu. Získal 15,72 percenta hlasov. V prieskumoch verejnej mienky sa pohybuje na úrovni približne 19 percent. Viacerí členovia v strane nie sú s klesajúcimi preferenciami spokojní a uvedomujú si potrebu zmeny. Oslovení členovia vedenia sa k výzve a situácii nateraz nevyjadrili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok