Polícia urobila raziu v Sarkozyho kanceláriách i vile

TA3
3.7.2012 19:20

Francúzska polícia v utorok prehľadala parížske priestory využívané bývalým prezidentom Nicolasom Sarkozym. Akcia je súčasťou vyšetrovania informácií o ilegálne financovanej prezidentskej kampani predchodcu Francoisa Hollanda.

Polícia urobila raziu v Sarkozyho kanceláriách i vile
SITA

Sarkozyho kampaň z roku 2007 údajne nezákonne podporila francúzska miliardárka Liliane Bettencourtová, ktorá jednému z jeho vtedajších poradcov mala sprostredkovane odovzdať 150-tisíc eur v hotovosti. Súčasťou utorňajšej akcie bola razia v exprezidentovej luxusnej vile, od štátu prenajatého bytu či priestorov právnickej firmy, v ktorej rodák z Paríža figuruje ako spoločník. Samotný Sarkozy, ktorý po opustení prezidentského postu nepožíva imunitu, je podľa slov jeho právnika od pondelka na dovolenke v Kanade.

Dôvodom pre utajené Bettencourtovej platby mala byť skutočnosť, že príspevky súkromných osôb na činnosť politických subjektov sú vo Francúzsku prípustné len do výšky 7500 eur ročne. Okrem toho sa zrejme Sarkozy bude musieť brániť aj proti tvrdeniam, že bývalý líbyjský vodca Muammar Kaddáfí prispel na jeho kampaň v roku 2007 sumou 50 miliónov eur. Ďalšou "špinavou bombou", ako Sarkozy nazýva iniciatívy svojich protivníkov, je takzvaná aféra Karáči. Prípad siaha do roku 1995 a týka sa financovania prezidentskej kampane expremiéra Édouarda Balladura ako jedného zo Sarkozyho významných spojencov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok