Aktívne ženy či smutné prvenstvo. Ako sme hlasovali v minulosti

TA3 SITA
26.5.2019 09:59

Vrátane tých včerajších sme voľby do europarlamentu absolvovali štyrikrát. Jedno hlasovanie si v rámci EÚ pripísalo smutné prvenstvo - dosiahli sme najnižšiu účasť v histórii. Prvé voľby sa na Slovensku konali v roku 2004. O hlasy voličov vtedy bojovali aj zoskupenia ako Aktívne ženy alebo Maďarská federalistická strana. Ako sa v priebehu pätnástich rokov menili preferencie Slovákov?

Aktívne ženy či smutné prvenstvo. Ako sme hlasovali v minulosti
TASR/Edmund Örzsik

V prvých voľbách bodovala SDKÚ

V máji 2004 si Slováci volili svojich zástupcov do Európskeho parlamentu prvýkrát. Do europarlamentu vtedy kandidovali všetky parlamentné strany, ANO, KDH, KSS, ĽS-HZDS, SDKÚ, Smer a SMK a spoločnú kandidátku postavili aj ĽÚ-HZD a SNS-PSNS.

O hlasy voličov sa uchádzali aj Aktívne ženy-OS Slovenska, Demokratická únia Slovenska, Maďarská federalistická strana, Občianska konzervatívna strana, Rómske kresťanské demokratické hnutie na Slovensku, Slobodné fórum, Slovenská ľudová strana a Živnostenská strana SR. Spolu sa o hlasy voličov uchádzalo 178 kandidátov.

Voľby vyhrala SDKÚ so ziskom 17,09 percenta. Tesne druhá skončila ĽS-HZDS, ktorej dalo svoj hlas 17,04 percenta voličov. Tretí Smer volilo 16,89 percenta voličov. KDH podporilo 16,19 percenta voličov. Všetky tieto strany získali v EP po tri poslanecké miesta. SMK získala 13,24-percentnú podporu a v EP dvoch zástupcov. Na hlasovaní sa zúčastnilo 714 508 voličov, čo predstavuje 16,96-percentnú účasť.

Europoslancami sa v roku 2004 stali:
SDKÚ-DS: Milan Gaľa, Zita Pleštinská, Peter Šťastný 
ĽS-HZDS: Peter Baco, Irena Belohorská, Sergej Kozlík
Smer-SD: Monika Beňová, Miloš Koterec, Vladimír Maňka
KDH: Ján Hudacký, Miroslav Mikolášik, Anna Záborská
SMK: Edit Bauer, Árpád Duka-Zólyomi

infobus_7f000001-8e45-d866.jpg

Snahy Zelených aj Misie 21 v roku 2009

O hlasy pre svojich kandidátov sa v roku 6. júna 2009 v druhých eurovoľbách na Slovensku uchádzalo 16 politických strán, ktoré mali spolu 184 kandidátov, a to ĽS-HZDS, strana Sloboda a Solidarita, Smer, Strana zelených, SDKÚ-DS, Demokratická strana, Misia 21 - Hnutie kresťanskej solidarity, Agrárna strana vidieka, Konzervatívni demokrati Slovenska - Občianska konzervatívna strana, Strana maďarskej koalície - Magyar Koalíció Pártja, Komunistická strana Slovenska, Slovenská národná strana, LIGA, občiansko-liberálna strana, Strana demokratickej ľavice, Slobodné fórum a Kresťanskodemokratické hnutie.

Europoslancami sa v roku 2009 stali:
Smer-SD: Monika Beňová, Vladimír Maňka, Katarína Neveďalová,  Monika Smolková, Boris Zala
SMK: Edit Bauer, Alajos Mészáros
SDKÚ-DS: Eduard Kukan, Peter Šťastný
KDH: Miroslav Mikolášik, Anna Záborská
SNS: Jaroslav Paška
ĽS-HZDS: Sergej Kozlík

Voľby vyhral Smer, ktorý získal 32,01 percenta hlasov, druhá SDKÚ-DS nazbierala 16,98 percenta. Ako tretia skončila SMK s 11,33 percenta hlasov. Za nimi skončili KDH s 10,87 percenta, ĽS-HZDS s 8,97 percenta a SNS s 5,55 percenta.

Na voľbách sa zúčastnilo 853 533 voličov, čo predstavuje asi pätinu voličov, teda 19,64-percentnú účasť. Z 13 poslaneckých mandátov obsadil Smer-SD päť, SDKÚ-DS, SMK a KDH získali dve miesta. Jedného europoslanca mala ĽS-HZDS a SNS.

miki_7f000001-91bc-eaf7.jpg

Do tretice najnižšia účasť v celej EÚ

Tretíkrát sa u nás voľby do Európskeho parlamentu konali 24. mája 2014. O hlasy pre svojich kandidátov sa uchádzalo opäť viac strán a hnutí, spolu 29. Na kandidátkach mali 333 záujemcov.

Išlo o politické subjekty NOVA, Konzervatívni demokrati Slovenska, Občianska konzervatívna strana, Kresťanskodemokratické hnutie, SMER - sociálna demokracia, Slovenská ľudová strana, Národ a Spravodlivosť- naša strana, Magnificat Slovakia, Demokratická občianska strana, 7 statočných regionálna strana Slovenska, Maďarská kresťanskodemokratická aliancia - Magyar Kereszténydemokrata Szövetség, Strana TIP, Ľudová strana Naše Slovensko, Európska demokratická strana, Nový parlament, MOST-HÍD.

Europoslancami sa v roku 2014 stali:
Smer-SD: Monika Beňová, Vladimír Maňka, Maroš Šefčovič, Boris Zala
KDH: Miroslav Mikolášik, Anna Záborská
SDKÚ-DS: Eduard Kukan, Ivan Štefanec
OĽaNO: Branislav Škripek
NOVA: Jana Žitňanská
SaS: Richard Sulík
SMK: Pál Csáky
Most-Híd: József Nagy

eurovolby-s-babikami_7f000001-94ed-5a43.jpg

O kreslá v EP bojovali aj Kresťanská Slovenská národná strana, Strana demokratického Slovenska, Strana zelených, Vzdor - strana práce, Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, Právo a spravodlivosť, Sloboda a Solidarita, Strana moderného Slovenska, Komunistická strana Slovenska, ÚSVIT, Strana občianskej ľavice, Slovenská národná strana, Slovenská demokratická a kresťanská únia - Demokratická strana, Priama demokracia, Kresťanská ľudová strana, Strana maďarskej komunity - Magyar Közösség Pártja.

Voľby vyhrala strana Smer-SD. Získali 24,09 percenta hlasov. Druhé skončilo KDH s 13,21 percentami. Tretie miesto obsadilo SDKÚ-DS s 7,75 percenta. Nasledovali Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (7,46 percenta), NOVA (6,83 percenta), SaS (6,66 percenta), SMK (6,53 percenta) a Most-Híd (5,83 percenta). Smer získal štyri mandáty, KDH a SDKÚ po dva mandáty a po jednom mandáte získali OĽaNO, NOVA, SaS, SMK a Most-Híd. Obálky vydali 576 437 voličom. Účasť na voľbách bola najnižšia v celej Európskej únii – 13,05 percenta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok