Rusko a bossovia pred súdom. Černák priznal prípravu vraždy

TA3 SITA TASR
23.5.2019 09:05

Pavol Rusko si na súde vypočul obžalobu z prípravy vraždy Silvie Volzovej. Spolu s ním sedia na lavici obžalovaných bývalí mafiánski bossovia, ktorí mali Ruskovu objednávku vyplniť. Mikuláš Černák vinu priznal, bývalý šéf televízie Markíza a podpredseda vlády ju stále popiera.

Volzová mala bez stopy zmiznúť

Na doživotie odsúdený banskobystrický boss Mikuláš Černák pred senátom priznal vinu. Senát však jeho vyhlásenie po krátkej porade neprijal.  "Som vinný," povedal Černák, ktorý si v súčasnosti odpykáva doživotný trest za iné vraždy. Súd nariadil riadne dokazovanie jeho výsluchom.

Černák vypovedal, že o požiadavke bývalého riaditeľa Markízy na spoločné stretnutie sa dozvedel od svojho komplica Miloša Kaštana niekedy v roku 1997. Kaštan priznal, že stretnutie sprostredkoval. Černák tvrdí, že na stretnutí s Ruskom po prvý raz počul meno Volzovej, s ktorou mal podľa jeho výpovede Rusko "nejaké problémy a chcel, aby ich černákovci vyriešili svojím spôsobom". Dodal, že požiadavkou bolo, aby jeho vtedajšia spoločníčka "bez stopy zmizla" a vzhľadom na výšku odmeny súhlasili.


Následne sa mal dohodnúť s bossom sýkorovcov na detailoch, pretože jeho skupina mala mať na starosti sledovanie a napokon aj likvidáciu Volzovej, ktorá pôsobila v ich regióne, teda v hlavnom meste.
Zástupca Krajskej prokuratúry v podanej obžalobe argumentuje tým, že obžalovaní sa mali aktívne podieľať na príprave vraždy. Keďže samotný skutok nestihli vykonať, pretože Černáka zadržali, skonštatoval, že ide o trestný čin vraždy v štádiu prípravy.

Rusko: Z jej smrti by som nemal prospech

Spolu s Pavlom Ruskom a Černákom sú v prípade obžalovaní aj boss sýkorovcov Róbert Lališ a takisto Miloš Kaštan. Exministra v súvislosti s údajnou objednávkou vraždy, ktorá sa nakoniec neuskutočnila, zadržali ešte na jeseň 2017. Následne strávil približne mesiac vo väzbe. Prepustili ho až na pokyn Krajského súdu v Bratislave, musí však nosiť monitorovacie zariadenie. Prokuratúra pre Pavla Ruska po prepustení znovu opakovane žiadala väzbu, súdy však požiadavke nevyhoveli.

Samotný Rusko v decembri 2018 v súvislosti s kauzou objednávky vraždy zdôraznil, že zo smrti Volzovej by nemal prospech. V roku 1995 podľa neho vznikla spoločnosť Markíza Slovakia, ako držiteľ vysielacej licencie podpísala zmluvu so spoločnosťou TV Markíza, ktorá zabezpečovala výrobu televízneho vysielania.

Volzová podľa Ruska nikdy nemala podiel v televízii, bola len spolumajiteľkou Markíza Slovakia. Táto spoločnosť mala dostávať 10 percent zisku televízie, teda podiel Volzovej bol päť percent zisku. „Ak toto má byť vysoká majetková hodnota, tak to je na zamyslenie,“ povedal v súvislosti s obvinením, že si vraždu objednal pre majetkový prospech.

Spoluobžalovanými sú v kauze aj boss sýkorovcov Róbert Lališ alias Kýbel, banskobystrický boss Mikuláš Černák a jeho bývalý komplic Miloš Kaštan.

192305cernak-kastan-kybel-rusko-10618977_7f000001-6501-7e5b.jpg

So sýkorovcami sa vraj nestretol

Tiež vyhlásil, že nikdy nebol vo firme Mikuláša Černáka a nestretol sa ani s členmi skupiny sýkorovcov. Podľa obvinenia ich on najal, aby Volzovú sledovali. Podľa Pavla Ruska sa však Volzová neskrývala, preto by bolo absurdné platiť niekomu peniaze za jej sledovanie. Tiež tvrdil, že ešte v čase mečiarizmu stál proti vládnej moci, preto, ak by si objednal vraždu, mohol ho každý, kto o tom vedel, v tom čase zdiskreditovať. Černák, ktorý bol vtedy vo väzbe, by podľa Ruska dostal za jeho diskreditáciu „slobodu a pol Slovenska“.

Diskreditovať ho tiež v tejto súvislosti mohli Peter Steinhübel a Peter Čongrády, ktorí chceli podľa neho získať Markízu. Volzová mala navyše podľa Ruska vtedy Čongrádyho ochranku a podpísala mu neexistujúci dlh, na základe ktorého chcel televíziu prebrať. Obvinenie v tejto kauze vníma Rusko ako snahu diskreditovať jeho osobu. V januári preto podal na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie. Bývalý riaditeľ Markízy je tiež obvinený v prípade miliónových zmeniek, ktorých vyplatenia sa na súde domáhal v súčasnosti väzobne stíhaný podnikateľ Marian Kočner.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok