Pre vyššie poplatky si ľudia v 2. pilieri nasporia menej

SITA
3.7.2012 09:38

Ministerstvo práce a sociálnych vecí pritom vo svojich výpočtoch predpokladá, že zvýšenie poplatku za zhodnotenie úspor zo súčasných 5,6 % na 10 % zo zhodnotenia nepovedie k vyšším výnosom pre sporiteľov.

Pre vyššie poplatky si ľudia v 2. pilieri nasporia menej
SITA

Pre zvýšenie poplatkov si sporitelia v druhom pilieri nasporia na dôchodok menšiu sumu. Priznáva to ministerstvo práce a sociálnych vecí v doložke sociálnych vplyvov navrhovaných zmien v systéme starobného dôchodkového sporenia. "Zvýšenie odplaty za správu majetku v negarantovanom dôchodkovom fonde a zvýšenie odplaty za zhodnotenie majetku v dôchodkových fondoch zníži výslednú nasporenú sumu sporiteľov v dôchodkových fondoch," uviedol rezort práce a sociálnych vecí. Stane sa tak podľa ministerstva práce vtedy, ak dôchodkové správcovské spoločnosti využijú maximálnu výšku poplatkov, ktorú im umožní novela zákona o starobnom dôchodkovom sporení.

Ministerstvo práce a sociálnych vecí pritom vo svojich výpočtoch predpokladá, že zvýšenie poplatku za zhodnotenie úspor zo súčasných 5,6 % na 10 % zo zhodnotenia nepovedie k vyšším výnosom pre sporiteľov. Pri súčasnom nastavení dlhopisového dôchodkového fondu totiž počíta s priemerným ročným zhodnotením na úrovni 2,5 % a rovnaké očakávané zhodnotenie uvádza aj pri navrhovanom garantovanom dôchodkovom fonde. Pri súčasnej podobe akciového fondu ráta s priemerným 3,5-percentným ročným zhodnotením a s takým istým zhodnotením kalkuluje aj pri navrhovanom negarantovanom dôchodkovom fonde.

Ak by súčasná vláda neznížila výšku príspevkov do druhého piliera a nezvýšila poplatky, tak by mal sporiteľ zarábajúci priemernú mzdu po 40 rokoch sporenia na svojom dôchodkovom účte v akciovom fonde 134,3 tis. eur. Po znížení sadzby príspevkov do druhého piliera zo súčasných 9 % na 4 % z hrubej mzdy by nasporená suma klesla na 59,7 tisíca eur. Ak sa pri výpočtoch zohľadnia aj vyššie poplatky pre sporiteľov, tak výsledná nasporená suma klesne ešte viac, a to na 56,9 tisíca eur.

V prípade garantovaného dlhopisového fondu by rovnaký sporiteľ pri 9-percentnom príspevku za 40 rokov na penzijnom účte nasporil takmer 121,4 tis. eur. Keďže sa má príspevková sadzba znížiť na 4 % z hrubej mzdy, nasporená suma by klesla na vyše 53,9 tisíca eur. Vzhľadom na vyšší poplatok za zhodnotenie v garantovanom fonde sa však suma dôchodkových úspor zníži ešte viac, a to na 53,1 tisíca eur.

Sporiteľov v druhom dôchodkovom pilieri čaká nielen zníženie príspevkov zo súčasných 9 % na 4 % hrubej mzdy, ale aj zvýšenie poplatkov pre dôchodkové správcovské spoločnosti. Súčasná výška poplatku za správu dôchodkového fondu vo výške 0,3 % ročne z čistej hodnoty majetku zostane len v garantovanom fonde, v negarantovaných fondoch sa tento poplatok zvýši dvojnásobne na 0,6 % z čistej hodnoty majetku sporiteľa. Zvýši sa tiež poplatok za zhodnotenie majetku, a to z terajších 5,6 % zo zhodnotenia na 10 % zo zhodnotenia penzijných úspor.

K 4-percentnému príspevku do druhého piliera si budú môcť sporitelia doplácať ďalšie dve percentá z vlastného čistého príjmu. Tieto dve percentá štát daňovo zvýhodní, keďže si o túto sumu bude môcť sporiteľ znížiť základ dane. Vláda Roberta Fica tiež zruší automatický vstup mladých ľudí do druhého piliera s možnosťou výstupu do 2 rokov od vstupu a namiesto toho zavedie dobrovoľný vstup pre mladých ľudí. V druhom pilieri budú namiesto súčasných štyroch fondov povinne len dva, a to jeden garantovaný a jeden negarantovaný. Existencia zvyšných dvoch fondov bude na zvážení dôchodkových spoločností.

Vláda Roberta Fica tiež plánuje na pol roka otvoriť druhý dôchodkový pilier. Vstup do druhého piliera a výstup z neho by mal byť možný od 1. októbra tohto roka do 31. marca budúceho roka. Vláda pri odhadovanom dopade na verejné financie počíta s tým, že do kapitalizačného piliera počas uvedeného obdobia vstúpi 10 tis. nových sporiteľov a vystúpi z neho 60 tis. sporiteľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok