Zomrel autor Psích dní, slovenský spisovateľ Dušan Mitana

TA3 SITA TASR
22.5.2019 09:39

Známy slovenský spisovateľ, Dušan Mitana zomrel vo veku 72 rokov. Čitatelia si ho obľúbili aj vďaka zbierke poviedok Psie dni. Pôsobil aj ako dramatik a scenárista. Smutnú správu potvrdila jeho manželka.

Mitana patril medzi prvých autorov experimentátorskej a postmodernistickej prózy v slovenskej literatúre. Poviedky, novely a romány popredného slovenského prozaika charakterizuje kontrastné až absurdné spojenie všedného príbehu či zážitku s prvkami napätia, hyperboly, tajomstva a snov. Jeho debutové dielo Psie dni (1970) je dodnes považované za jednu z najlepších zbierok poviedok v slovenskej literatúre.

Narodil sa 9. decembra 1946 v Moravskom Lieskovom. V roku 1964 zmaturoval v Novom Meste nad Váhom. Pracoval ako robotník a v roku 1965 pokračoval v štúdiu na filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave v odbore novinárstvo. Po roku štúdium ukončil a odišiel pracovať do redakcie časopisu Mladá tvorba. Neskôr študoval filmovú a televíznu dramaturgiu na VŠMU.

Bývalý redaktor časopisu Romboid má na konte knihy ako Patagónia (1972), Nočné správy (1976), Hľadanie strateného autora (1991) či Môj rodný cintorín (2000). Jeho dielo Zjavenie (2005) nominovali na cenu Anasoft litera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok