Sagan lídrom súťaže aktivity, víťazstvo patrí Cavendishovi

SITA
2.7.2012 17:54

Brit Mark Cavendish sa stal 21-krát v kariére víťazom etapy na cyklistickej Tour de France. Dvadsaťsedemročný jazdec tímu Sky sa presadil v hromadnom špurte pelotónu v pondelkovej 2. etape z Visé do Tournai, ktorá merala 217 km.

Sagan lídrom súťaže aktivity, víťazstvo patrí Cavendishovi
SITA

Cavendish, úradujúci majster sveta, v koncovke zdolal svojho veľkého súpera Andrého Greipela z Nemecka, tretí finišoval Austrálčan Matthew Goss. Žlté tričko lídra Tour si aj naďalej udržal Švajčiar Fabian Cancellara, ktorý má stále sedemsekundový náskok pred dvojicou Bradley Wiggins a Sylvain Chavanel.

Slovák Peter Sagan v pondelok finišoval na šiestom mieste, Petrovi Velitsovi patrila 13. priečka. Sagan sa vďaka bodom na rýchlostnej prémii i v cieli etapy stal lídrom súťaže aktivity a v utorok si oblečie zelený dres. V tomto tričku išiel už aj v pondelok, ale to iba preto, že doterajší líder Cancellara mal dres vyššej hodnoty - žltý.

V pondelok sa naplnili očakávania, nechýbal dlhý únik a záver patril šprintérom. Trio Anthony Roux, Christophe Kern a Michael Morkov si vypracovalo vyše osemminútový náskok (50. km), ktorý pelotón v závere zlikvidoval. Únik vyprovokoval Roux, ktorý mal v nedeľu pád. Morkov sa k nemu pridal a vďaka bodu na horskej prémii na 83. km si poistil bodkovaný dres najlepšieho vrchára. Na rýchlostnej prémii na 153. km bol Peter Sagan siedmy a stal sa virtuálnym lídrom súťaže aktivity o zelený dres. Trio malo v tom čase náskok necelé tri minúty, no sa ten postupne zmenšoval. Na čele pelotónu pracovali predovšetkým šprintérske tímy. Približne 25 km pred cieľom ostal v popredí osamotený Roux, ale o 10 km neskôr už bol aj on v balíku. Záver patril šprintérom. Kým Greipel sa spoliehal na svoj tím, Cavendish v dúhovom drese majstra sveta sa musel spoliehať na svoje schopnosti. V závere však Brit predviedol skvelé zrýchlenie a mohol dvihnúť ruky nad hlavou.

"Koncovka bola ťažká a veľmi hektická. Náš tím sa neposkladal ideálne. Na čele pelotónu chcel byť skoro ťažký. Počet pretekárov na špici bol veľký, len veľmi ťažko sa hľadala pozícia. Som rád, že som sa presadil. Záver som si však predstavoval trocha inak," povedal v prvom televíznom rozhovore Mark Cavendish.

Výsledky - Tour de France:
2. etapa (Vise - Tournai, 207,5 km): 1. Mark Cavendish (V. Brit.) Sky 4:56:59 h, 2. André Greipel (Nem.) Lotto-Belisol, 3. Matthew Goss (Aus.) Orica GreenEdge, 4. Tom Veelers (Hol.) Argos-Shimano, 5. Alessandro Petacchi (Tal.) Lampre-ISD, 6. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale, 7. Jevgenij Hutarovič (Bielor.) FDJ-Bigmat, 8. Juan Jose Haedo (Arg.) Saxo Bank, 9. Mark Renshaw (Aus.) Rabobank, 10. Tyler Farrar (USA) Garmin, ... 13. Peter Velits (SR) Omega Pharma - QuickStep, 121. Martin Velits (SR) Omega Pharma-QuickStep všetci čas ako víťaz

Poradie po 2. etape: 1. Fabian Cancellara (Švaj.) RadioShack-Nissan 10:02:31 h, 2. Bradley Wiggins (V. Brit.) Sky Procycling +7 s, 3. Sylvain Chavanel (Fr.) Omega Pharma-QuickStep +7, 4. Tejay van Garderen (USA) BMC Racing +10, 5. Edvald Boasson Hagen (Nór.) Sky +11, 6. Denis Meňšov (Rus.) Kaťuša +13, 7. Philippe Gilbert (Belg.) BMC Racing +13, 8. Cadel Evans (Aus.) BMC Racing +17, 9. Vincenzo Nibali (Tal.) Liquigas-Cannondale +18, 10. Ryder Hesjedal (Can) Garmin - Sharp +18, ... 22. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale +24, 93. Peter Velits (SR) Omega Pharma-QuickStep +2:09 min, 174. Martin Velits (všetci SR) Omega Pharma-QuickStep +4:49.

Súťaž aktivity: 1. Peter Sagan (SR) 78 bodov, 2. Mark Cavendish (V. Brit.) 63, 3. Fabian Cancellara (Švaj.) 55, ... 35. Peter Velits (SR) 10

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok