Na zmenách v dôchodkoch sa sociálni partneri nezhodli

SITA, TA3
2.7.2012 13:03

Hospodárska a sociálna rada v pondelok prerušila rokovanie o novele zákona o sociálnom postení ako aj o novele zákona o správnych poplatkoch. Podľa ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera by sa tripartita mala k týmto zákonom vrátiť koncom júla.

Na zmenách v dôchodkoch sa sociálni partneri nezhodli
SITA

Pripravované zmeny v dôchodkovom systéme či v oblasti správnych poplatkov nemajú podporu všetkých sociálnych partnerov. Tripartita v pondelok prerušila rokovanie o novele zákona o sociálnom postení, ako aj o novele zákona o správnych poplatkoch. Podľa ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera by sa sociálni partneri mali k týmto zákonom vrátiť 30. júla. Dovtedy by mali prebehnúť aj rokovania o jednotlivých pripomienkach sociálnych partnerov. "O predmetných návrhoch zákonov by v piatok mala rokovať vláda, následne by mali byť predložené do národnej rady na júlovú schôdzu,“ vyhlásil po rokovaní tripartity Richter.

Po prerokovaní návrhov zákonov v prvom čítaní by sa podľa ministra práce mali k ich obsahu vrátiť aj sociálni partneri a zhodnotiť výsledky rokovaní. S návrhmi zákonov na pondelkovom rokovaní tripartity nesúhlasili podľa ministra práce Jána Richtera zástupcovia zamestnávateľov, pričom pripomienky prezentovalo aj Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a odborári súhlasili bez pripomienok. 

Sporiteľov v druhom dôchodkovom pilieri čaká na základe pripravenej novely zníženie príspevkov zo súčasných 9 % na 4 % hrubej mzdy a zvýšenie poplatkov pre dôchodkové správcovské spoločnosti. Vláda súčasne otvorí kapitalizačný pilier pre vstup nových sporiteľov aj výstup tých súčasných na obdobie od 1. októbra tohto roka do 31. marca budúceho roka. 

K 4-percentnému príspevku do druhého piliera si budú môcť sporitelia doplácať ďalšie dve percentá z vlastného čistého príjmu. Tieto dve percentá štát daňovo zvýhodní, keďže si o túto sumu bude môcť sporiteľ znížiť základ dane. Vláda Roberta Fica tiež zruší automatický vstup mladých ľudí do druhého piliera s možnosťou výstupu do 2 rokov od vstupu a namiesto toho zavedie dobrovoľný vstup pre mladých ľudí. V druhom pilieri budú namiesto súčasných štyroch fondov povinne len dva, a to jeden garantovaný a jeden negarantovaný. Existencia zvyšných dvoch fondov bude na zvážení dôchodkových spoločností. 

Vláda navrhuje zaviesť do štátneho, priebežného dôchodkového piliera viac solidarity a menej zásluhovosti. Vyššia solidarita sa má prejaviť u tých ľudí, ktorí zarábajú menej ako priemernú mzdu na Slovensku, čo bolo vlani 786 eur. Kým v súčasnosti sa týmto ľuďom dôchodky vypočítajú podľa ich príjmov a ešte sa im k tomu pridá 16 % zo sumy, ktorá im chýbala do dosiahnutia priemernej mzdy, táto hodnota navyšujúca dôchodok by sa mala postupne zvyšovať až na úroveň 22 %. Naopak, menej zásluhovosti kabinet Roberta Fica dopraje tým, ktorých zárobok je nad úrovňou 1,25-násobku priemernej mzdy. Týmto osobám sa v súčasnosti pri výpočte dôchodku uzná 84 % zo sumy prevyšujúcej 1,25-násobok priemernej mzdy do 3-násobku priemernej mzdy, v budúcnosti to však bude len 60 % z tejto sumy. Tieto zmeny na tlačovej besede predstavil štátny tajomník ministerstva práce a sociálnych vecí Jozef Burian. 

Ďalším opatrením v prvom pilieri je to, že sa od roku 2017 dôchodkový vek naviaže na strednú dĺžku života. Penzie sa majú v budúcnosti zvyšovať v závislosti od tzv. dôchodcovskej inflácie. Na tú by sa malo prejsť tak, že sa bude pri výpočte valorizácie dôchodkov postupne znižovať váha rastu miezd a zvyšovať váha rastu spotrebiteľských cien. V budúcom roku až do roka 2017 by sa pritom mali penzie zvyšovať o rovnakú pevnú sumu. Od roku 2014 chce súčasná vláda zaviesť minimálny dôchodok, a to v závislosti od počtu odpracovaných rokov. Zmeny nastanú aj pri platení poistného na sociálne poistenie z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru. Kým v súčasnosti z dohôd platí zamestnávateľ len úrazové poistenie pri sadzbe 0,8 % z príjmu a garančné poistenie so sadzbou 0,25 % z vyplácaného príjmu, po novom by sa mali na dohody v prípade štandardnej osoby vzťahovať kompletné sociálne a zdravotné odvody so sadzbou 48,6 %. Nižšie odvody z dohôd však budú platiť študenti a poberatelia starobných a invalidných penzií.

Pozrite si názor Viliama Páleníka z Ekonomického ústavu SAV k rokovaniu tripartity.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok