Arcibiskup Bezák končí, veriaci sa s ním lúčili pokojne

SITA, TASR, TA3
2.7.2012 10:04

Obľúbený arcibiskup Róbert Bezák, ktorého cez víkend Vatikán odvolal, by mal dnes skončiť v úrade. Veriaci na to chceli zareagovať pokojnou akciou v centre Trnavy.

Arcibiskup Bezák končí, veriaci sa s ním lúčili pokojne
CTK

Kvety vďačnosti ako poďakovanie za službu arcibiskupovi Bezákovi sa chystajú dnes o 18:00 položiť veriaci na Námestí sv. Mikuláša v Trnave. Ide o reakciu na jeho odvolanie z úradu arcibiskupa, ktoré oznámil Bezák počas nedeľnej svätej omše.

Ešte v nedeľu večer sa veriaci zišli v Bazilike sv. Mikuláša a modlili sa za arcibiskupa Bezáka. Po skončení modlitbového stretnutia sa dohodli na tom, že položia kvety vďačnosti pod okná jeho bytu na Námestí sv. Mikuláša. Bezák v nedeľu počas svätej omše prečítal dva listy z Apoštolskej nunciatúry na Slovensku. V prvom liste ho pápež Benedikt XVI. prostredníctvom apoštolského nuncia Maria Giordana požiadal o odstúpenie z pastoračného riadenia arcidiecézy, druhým listom ho z úradu odvolal.

52-ročný Bezák bol za trnavského arcibiskupa vymenovaný len pred tromi rokmi, kedy vystriedal vo funkcii Jána Sokola.

Cirkev hovorí o poslušnosti

Ako uviedol hovorca Konferencie biskupov Slovenska Jozef Kováčik, "rozhodnutie Svätého Otca prijímame v duchu viery a synovskej poslušnosti a prosíme Pána o požehnanie pre Cirkev na Slovensku." Až do vymenovania nového pastiera pre Trnavskú arcidiecézu bude jej pastoračným riadením poverený pomocný biskup J. E. Mons. Ján Orosch ako apoštolský administrátor "sede vacante".

Veriacim svoje odvolanie to podľa webového portálu Sme na nedeľnej omši v Trnave oznámil samotný Bezák, ktorý prečítal list z nunciatúry. Vatikán mal Bezáka najprv požiadať o odstúpenie, keď tak neurobil, odvolali ho. Svätá stolica ho zároveň požiadala, aby o odvolaní mlčal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok