Čas sa kráti. Zakladateľ Facebooku varuje pred priveľkou mocou

TA3 ČTK
18.5.2019 20:07

Je najvyšší čas rozbiť štruktúru spoločnosti Facebook a oddeliť od nej chatovaciu službu WhatsApp a službu pre zdieľanie fotografií Instagram. Neskôr to bude oveľa komplikovanejšie. K výzvam sa v článku uverejnenom v novinách The New York Times pripojil aj jeden zo zakladateľov Facebooku Chris Hughes.

Čas sa kráti. Zakladateľ Facebooku varuje pred priveľkou mocou
ČTK

Zlúčenie vôbec nemali dovoliť

Podľa názoru Chrisa Hughesa nemal americký regulátor nikdy dovoliť zlúčenie týchto troch sietí, pretože vytvára na trhu monopol a ohrozuje hospodársku súťaž. Šéf a zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg je síce podľa Hughesa "dobrým človekom", ale vo svojich rukách sústredil "nekontrolovateľnú moc", ktorá "ďaleko presahuje moc kohokoľvek, kto vystupuje vo vláde alebo v súkromnom sektore," varuje Hughes.

fb_7f000001-654b-9612.jpg

So Zuckerbergom sa Hughes zoznámil počas vysokoškolského štúdia na Harvardovej univerzite. Bývali v spoločnej izbe, neskôr spoluzakladali firmu a Hughes sa stal jej hovorcom.

Žiadna skutočná alternatíva

Facebook kúpil Instagram v roku 2012. Za túto spoločnosť zaplatil približne jednu miliardu dolárov a o dva roky neskôr prevzal za niekoľkonásobne vyššiu sumu, okolo 22 miliárd dolárov, aj WhatsApp. Samotná sieť Facebook má po celom svete v súčasnosti 2,37 miliardy aktívnych užívateľov.

Služby oboch ďalších sietí využíva viac ako jedna miliarda ľudí, píše agentúra Reuters. "Keď sa ľudia rozhodnú opustiť Facebook, nemajú žiadnu skutočnú alternatívu," argumentuje Hughes, ktorý odišiel z vedenia firmy pred viac ako desiatimi rokmi.

Dôraz na súkromnú komunikáciu

Trhová sila Facebooku sa podľa agentúry AP v poslednej dobe stáva stále častejšou témou americkej politiky. Rozbitie veľkých technologických spoločností si do svojho programu zapísala demokratická kandidátka pre prezidentské voľby v roku 2020 Elizabeth Warrenová. Súčasný prezident Donald Trump vo svojich vyjadreniach preferuje vznik viacerých sociálnych sietí, ktoré by sa mali správať "férovejšie". Tvrdí, že ako republikánsky prezidentský kandidát v minulých voľbách čelil na sociálnej sieti Twitter diskriminácii.

Zmeny, ktoré Zuckerberg nedávno predstavil, sa týkajú zmien užívateľského rozhrania a úpravy niektorých základných parametrov. Spoločnosť chce presunúť interakcie v užívateľských skupinách do centra pozornosti na Facebooku.

Zuckerberg oznámil, že sa najväčšia sociálna sieť sveta bude v budúcnosti viac sústrediť na súkromnú a zašifrovanú komunikáciu. Pre tento účel má vzniknúť spoločná technická infraštruktúra aj pre ostatné siete, ktoré vlastní. Hughes zdieľa názor, že takýto krok by mohol rozbitie štruktúry Facebooku výrazne skomplikovať, a preto je dôležité konať rýchlo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok