Nepopulárneho prezidenta Calderóna vystrieda socialista Nieto

SITA, TA3
2.7.2012 07:37

Novým prezidentom Mexika sa v súlade s očakávaniami stane socialista Enrique Peňa Nieto, ktorý v najvyššom kresle vystrieda nepopulárneho Felipeho Calderóna. Vyplýva to z povolebných odhadov z nedeľňajších volieb.

Nepopulárneho prezidenta Calderóna vystrieda socialista Nieto
SITA

Podľa denníka El Universal získal kandidát sociálno-demokratickej Inštitucionálnej revolučnej strany (PRI) až 42 percent hlasov, zatiaľ čo jeho hlavný súper z takisto ľavicovej Strany demokratickej revolúcie (PRD) Andrés Manuel López Obrado oslovil 31 percent Mexičanov. Calderónova konzervatívna kandidátka Josefina Vázquezová Motaová skončila podľa očakávania až na treťom mieste.

Calderón zvolený v roku 2006 už v týchto voľbách nemohol kandidovať, keďže mexická ústava nepočíta s druhým prezidentským funkčným obdobím. Jeho obdobie bolo najcharakteristickejšie vypuknutím brutálnej vojny medzi drogovými kartelmi, ktorá si za jeho éry vyžiadala až 50-tisíc životov. Prezident si na pomoc povolal aj armádu, ani tá však nedokázala konflikt potlačiť a viaceré oblasti Mexika sa premenili na bojové zóny. Ekonomika za Calderónovej vlády rýchlo rástla, to však platí aj o miere chudoby, ktorá sa vyšplhala už na takmer 50 percent.

Mexickí prezidenti sú volení na šesť rokov získaním jednoduchej väčšiny už v prvom kole.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok