Španielsko triumfom vo finále nad Talianmi vstúpilo do histórie

TA3, TASR
1.7.2012 22:50

Futbalisti Španielska obhájili titul majstra Európy, keď v nedeľňajšom finále EURO 2012 v Kyjeve zdolali Taliansko presvedčivo 4:0.

Zverenci trénera Vicente del Bosqueho rozhodli o svojom triumfe a v poradí treťom európskom primáte už v úvodnom dejstve zásluhou gólov Davida Silvu a Jordiho Albu, v závere duelu spečatili ich triumf striedajúci hráči Fernando Torres a Juan Mata.

Španielsko, úradujúci majster sveta z MS 2010 v JAR, sa stalo historicky prvou krajinou, ktorej sa podarilo získať nepretržite tri trofeje z MS, resp. ME v rade. Tento zápis dosiahlo po vôbec prvom víťazstve nad Talianskom v rámci finálového turnaja MS či ME.

Španielsky kormidelník poslal na ihrisko opäť základnú jedenástku bez klasického útočníka, napriek tomu boli úradujúci kontinentálni šampióni v repríze vzájomného duelu zo základnej C-skupiny (1:1) od začiatku aktívnejším i lepším tímom. Do prvej veľkej šance sa dostal v 10. minúte po Fabregasovom priťuknutí Xavi, ktorý poslal loptu tesne nad brvno Buffonovej brány. O štyri minúty neskôr sa však už Španieli tešili z vedúceho gólu, keď sa Fabregas natlačil až pred bránu a Silva poslal jeho spätnú prihrávku hlavou za bezmocného talianskeho gólmana - 1:0. Taliani sa snažili o čo najrýchlejšiu odpoveď, no Balotelliho pokus bol nepresný a so strelami Cassana si Casillas poradil. Španieli udreli druhýkrát krátko pred prestávkou, keď Xavi ideálne načasoval prihrávku na šprintujúceho ľavého obrancu Albu a ten zoči-voči Buffonovi nezaváhal - 2:0.

torres.jpg
futbal4.jpg
taliani.jpg

Krátko po zmene strán sa Fabregas preštrikoval až pred Buffona, no tiesnený už nedokázal účinne zakončiť. Kontaktný gól mal na kopačke v 51. minúte striedajúci Di Natale, no Casillas jeho prudkú strelu dokázal skrotiť. "La Furia Roja" napriek tomuto momentu držala opraty duelu pevne v rukách, pričom rýchlymi a presnými kombináciami spôsobovala svojmu súperovi veľké problémy. Po hodine hry postihlo striedajúceho Mottu svalové zranenie a keďže taliansky kouč Prandelli už predtým vyčerpal všetky tri možnosti k striedaniu, jeho mužstvo dohrávalo duel iba o desiatich. V pohode hrajúci Španieli nepustili Taliansko ani do náznaku tlaku a naopak striedajúci Torres v 84. minúte svojim tretím gólom na šampionáte zvýšil už na 3:0, pričom sa stal historicky prvým hráčom, ktorý skóroval v dvoch finále ME. Torres sa vzápätí pričinil aj o konečný rezultát 4:0, keď pripravil gólovú pozíciu ďalšiemu hráčovi z lavičky Matovi.

finále:
Španielsko - Taliansko 4:0 (2:0)
Góly: 14. Silva, 41. Alba, 84. Torres, 88. Mata. Rozhodcovia: Proenca - Miranda, Santos (všetci Port.), ŽK: Pique - Barzagli, 64.000 divákov.

zostavy a striedania:
Španielsko: Casillas - Arbeloa, Pique, Ramos, Alba - Xavi, Busquets, Alonso - Silva (59. Pedro), Fabregas (75. Torres), Iniesta (87. Mata)
Taliansko: Buffon - Abate, Barzagli, Bonucci, Chiellini (21. Balzaretti) - Pirlo - Marchisio, Montolivo (57. Motta), De Rossi - Balotelli, Cassano (46. Di Natale)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok