Poslancov nepustili do parlamentu. Maduro sa bojí, tvrdí Guaidó

TA3 TASR
14.5.2019 21:50

Jednotky venezuelskej polície a tajnej služby uzavreli budovu parlamentu v hlavnom meste Caracas. Zákonodarný zbor, v ktorom má prevahu opozícia, tak nemohol uskutočniť plánované plenárne zasadnutie.

Poslancov nepustili do parlamentu. Maduro sa bojí, tvrdí Guaidó
SITA/AP

Zásah v priestoroch Národného zhromaždenia bol oficiálne zdôvodnený hľadaním výbušného zariadenia. Vodca venezuelskej opozície Juan Guaidó, ktorý parlamentu predsedá, však obvinil prezidenta Nicolása Madura, že sa týmto spôsobom snaží zastrašiť svojich odporcov.

"Pokúšajú sa odcudziť zákonodarnú moc, zatiaľ čo sa tento diktátor opevňuje vo svojom paláci," napísal na Twitteri opozičný líder, ktorý sa v januári vyhlásil za úradujúceho prezidenta Venezuely s odôvodnením, že vlaňajšie znovuzvolenie Madura bolo protizákonné. "Dnes opäť ukázal, že z legitímnosti Národného zhromaždenia má strach," dodal. Poslanci mali následne uskutočniť zasadnutie na inom mieste.

Budovu parlamentu v Caracase obkolesili v ranných hodinách miestneho času maskovaní agenti policajnej spravodajskej služby, ako aj vojaci Národnej gardy. Parlament zverejnil v sociálnych médiách videonahrávky, na ktorých viacerí z jeho členov stoja vonku a kritizujú postup týchto zložiek. Národné zhromaždenie sa dostalo pod zvýšený nátlak zo strany Madura po tom, ako opozícia vyzvala 30. apríla na vojenské povstanie proti jeho režimu, pričom však neuspela. Podpredsedu parlamentu Edgara Zambrana 8. mája zatkli pre podozrenie z vlastizrady.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok