Peter Sagan vyhral 1. etapu Tour de France

SITA
1.7.2012 17:59

Slovenský cyklista Peter Sagan sa stal víťazom nedeľňajšej 1. etapy cyklistických pretekov Tour de France, ktorá viedla z Liége do Seraingu a merala 198 km.

Peter Sagan vyhral 1. etapu Tour de France
SITA

Na belgických cestách triumfoval 22-ročný jazdec tímu Liquigas-Cannondale po skvele zvládnutnom závere, keď na ďalšie priečky odsunul Fabiana Cancellaru a Edvalda Boassona Hagena. Žltý dres lídra 99. ročníka si aj naďalej udržal víťaz prológu Fabian Cancellara zo Švajčiarska.

Nedeľňajšia etapa sa išla aj po cestách, na ktorých sa jazdí tradičná klasika Liége - Bastogne - Liége. Na trase bolo päť malých stúpaní, v ktorých sa stal lídrom súťaže vrchárov Michael Morkov. Etapa mala očakávaný priebeh, hneď v úvode unikla šestica Yohann Gene (Europcar), Pablo Urtasun (Euskaltel-Euskadi), Nicolas Edet (Cofidis), Anthony Delaplace (Saur-Sojasun), Maxime Bouet (Ag2r-La Mondiale) a Michael Morkov (Saxo Bank). Tempo pelotónu nebolo vysoké, skupina mu odskočila na maximálne päť minút. Na prvej rýchlostnej prémii na Tour v Érezée (117 km) získal prvé 4 body do súťaže aktivity za 12. miesto Peter Sagan. V druhej polovici etapy sa náskok šestice začal znižoval, pelotón kontroloval rozostup a napokon ju pohltil po vyše 180 km približne 8 km pred cieľom. Tesne predtým mal technické problémy Peter Velits a musel z pelotónu vycúvať k svojmu mechanickému automobilu. Rozhodovalo sa v koncovke, posledné tri kilometre bolo mierne stúpanie. Sagan sa držal v popredí pelotónu. Na méte 2 km do cieľa zaútočil Sylvain Chavanel, ale jeho útok po 300 m skupina zlikvidovala. Nasledoval atak Cancellaru, ktorého sa chytil len Peter Sagan. Na dvojicu sa dotiahol Nór Edvald Boasson Hagen. Trio malo na pelotón náskok, od méty 500 m do cieľa taktizovalo. Šprintovať sa začalo 200 m pred cieľom a Sagan dosiahol najväčší úspech svojej doterajšej kariéry.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok