Pápež Benedikt XVI. odvolal arcibiskupa Bezáka z funkcie

TA3, SITA
1.7.2012 14:48

Arcibiskup Bezák svoje odvolanie oznámil veriacim počas nedeľňajšej bohoslužby v Katedrále Sv. Jána Krstiteľa. Rozhodnutiu cirkevnej vrchnosti sa podľa vlastných slov podvolil nie preto, že by sa jej bál, ale preto, že cirkev miluje aj s jej nedostatkami.

Pápež Benedikt XVI. odvolal arcibiskupa Róberta Bezáka z pastoračného riadenia Trnavskej arcidiecézy. Informoval o tom počas dnešnej svätej omše v Katedrále sv. Jána Krstiteľa sám Bezák. Správa má byť zverejnená v pondelok 2. júla v L'Osservatore Romano. Dôvodom odvolania majú byť výsledky apoštolskej vizitácie zo začiatku tohto roku a zlé riadenie diecézy.

Bezák skonštatoval, že si nie je vedomý žiadneho pochybenia a netuší, komu jeho práca prekážala. Svätá stolica trnavskému arcibiskupovi najskôr navrhla, aby sa vzdal funkcie sám. Keď to neurobil, prišlo jeho odvolanie. Veriaci v katedrále sa s arcibiskupom rozlúčili intenzívnym potleskom. Krátko po skončení omše viacerí z nich začali hľadať spôsoby, ktorými by vyjadrili arcibiskupovi dôveru.

Za Bezáka sa ešte v piatok postavili viaceré osobnosti politického, kultúrneho a spoločenského života v liste apoštolskému nunciovi Mariovi Giordanovi. "Neprislúcha nám vstupovať do pápežovho rozhodovania, nemôžeme však mlčať pri tak vážnom kroku, ktorý v histórii cirkvi na Slovensku nemá obdobu. Otec arcibiskup Bezák je vnímaný ako výrazná osobnosť slovenskej cirkvi, ktorá si od svojho nástupu na arcibiskupský stolec získala srdcia mnohých veriacich aj neveriacich a oslovila svojím rozvážnym prístupom mnohé osobnosti slovenskej verejnosti," napísali. Osobnosti sa tiež obrátili na Konferenciu biskupov Slovenska, najmä na jej predsedu arcibiskupa Stanislava Zvolenského, aby sa zastal svojho biskupa. "Chceme sa týmto obrátiť aj na všetkých otcov biskupov, aby vyjadrili svoju podporu pri zachovaní celistvosti, ale zároveň aj rôznorodosti biskupského zboru na Slovensku," vyzvali v liste.

Pod listom sú podpísaní veriaci i neveriaci, aj príslušníci iných cirkví ako katolíckej. Podpísali sa aj viacerí poslanci, medzi nimi Radoslav Procházka z KDH, nezaradení poslanci Jana Žitňanská a Daniel Lipšic. Svoj podpis pridali aj novinári Štefan Hríb, Andrej Bán, Eugen Korda, Martin Mojžiš, herec Marián Labuda, psychiater Péter Hunčík, kazateľ cirkvi bratskej Daniel Pastirčák, spisovateľ Silvester Lavrík. Podpísaný je aj futbalový tréner Vladimír Weiss, či športový komentátor Marcel Merčiak. Ako povedala pre agentúru SITA Žitňanská, autori listu zverejnené informácie prijali s rozčarovaním.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok