Zadržali jedného z najhľadanejších Slovákov, ukrýval sa v Afrike

TA3 SITA
13.5.2019 12:19

V Juhoafrickej republike zadržali jedného z najhľadanejších Slovákov Patrika Šnajdra. Člen gangu Miroslava Štvrteckého zvaného „štvrťáci“ bol odsúdený na 20-ročný trest. Zadržali ho 2. mája.

Zadržali jedného z najhľadanejších Slovákov, ukrýval sa v Afrike
SITA/PZ

Ako informovala polícia na sociálnej sieti, na hľadaného muža vydal Interpol Bratislava červený obežník na základe medzinárodného zatýkacieho rozkazu vydaného Špecializovaným trestným súdom pre založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, hrubý nátlak a vydieranie. V súčasnosti slovenské justičné orgány zabezpečujú materiály na jeho vydanie.

Vydieračská skupina Miroslava Štvrteckého pôsobila prevažne na Záhorí. Prvýkrát členov skupiny odsúdil Špecializovaný trestný súd v roku 2010, v roku 2011 verdikt potvrdil aj Najvyšší súd. Neskôr členovia skupiny žiadali o obnovu konania, to im však bolo povolené len v súvislosti s určením výšky trestu. Následne ŠTS v septembri 2015 vymeral Štvrteckému trest 21 rokov väzenia. Šnajdr, ktorý bol v tom čase na úteku, dostal trest vo výške 20 rokov.

Na osem rokov väzenia odsúdili ďalšieho kľúčového člena skupiny Petra Havlíčka. Podľa predsedu senátu v tomto prípade súd zohľadnil, že sa k činom priznal, oľutoval ich a aktívne pomáhal v odhaľovaní trestnej činnosti. Zdeňek Uhlíř dostal sedem rokov, Jozef Fila a Jozef Helt po šesť rokov, Radim Chanečka päť rokov a deväť mesiacov, Martin Jamrich päť rokov a šesť mesiacov a Rastislav Zajc štyri roky. Najvyšší súd na verejných zasadnutiach v novembri 2016 a februári 2017 tresty pre členov skupiny potvrdil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok