Prezidentom Litvy bude politický nováčik alebo bývalá ministerka

TA3 TASR
13.5.2019 07:20

Litovský premiér Saulius Skvernelis oznámil, že odíde z funkcie v júli po tom, ako sa nedostal do druhého kola prezidentských volieb. V tom sa podľa čiastkových výsledkov nedeľňajšieho prvého kola stretnú 26. mája nezávislý ekonóm Gitanas Nauséda a konzervatívna politička Ingrida Šimonyté.

"Nepostúpenie do druhého kola je hodnotením mňa ako politika," povedal Skvernelis pre verejnoprávnu stanicu LRT a dodal, že svoju demisiu podá v júli. V prvom kole dostal najviac hlasov ekonóm a politický nováčik Nauséda (54), pre ktorého bude súperkou bývalá ministerka financií Šimonyté (44). Očakáva sa, že kampaň sa v najbližších dvoch týždňoch bude zameriavať na otázky nerovnosti a chudoby.

LRT informovala, že na základe výsledkov z vyše 70 percent volebných okrskov viedol Nauséda so ziskom 31,33 percenta hlasov pred Šimonyté s 25,13 percenta hlasov. Premiér Skvernelis mal 23,78 percenta hlasov. Súčasná prezidentka Dalia Grybauskaité je vo funkcii už druhé funkčné obdobie a nemohla znovu kandidovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok