SNS proti ĽSNS. Danko v televízii TA3 čelil Kotlebovi

TA3 TASR SITA
12.5.2019 13:09

Predseda Národnej rady Andrej Danko sa bude svojich koaličných partnerov pýtať na rokovanie s ĽSNS a následne vyvodí dôsledky. Avizoval to v našej diskusnej relácii V politike.

ĽSNS vraj rokovala s viacerými stranami

Predseda ĽSNS Marian Kotleba tvrdí, že strana rokovala so Smerom-SD o zastropovaní veku odchodu do dôchodku, so SaS o odvolávaní šéfa diplomacie Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD) a s OĽaNO o obmedzení potratov. OĽaNO odmietlo, že na úrovni poslaneckého klubu alebo hnutia rokovalo s ĽSNS. Uviedol to hovorca hnutia Matúš Bystriansky v reakcii. "Žiadne rokovanie so stranou Mariana Kotlebu sa neuskutočnili, ani na úrovni poslaneckého klubu, ani na úrovni hnutia. Žiadame Mariana Kotlebu, aby sa čo najskôr ospravedlnil za svoje nepravdivé vyjadrenie a aby podobnými klamstvami už nezavádzal verejnosť," vyzvalo hnutie.

Rokovania poprelo aj SaS. "Ľudová strana Naše Slovensko je strana, s ktorou SaS, na rozdiel od Smeru-SD, nespolupracuje, a vylúčila ju aj z akejkoľvek povolebnej spolupráce," uvádza sa v stanovisku, ktoré poskytol hovorca SaS Róbert Buček.

"Neviem, s kým rokujete, ale dnes verejne hovorím, že ak rokujete s mojimi koaličnými partnermi, budem sa ich na to pýtať a ja vyvodím z toho zodpovednosť v rámci koalície. Ja si vyprosím, aby ste vy s niekým z koalície rokovali. Pretože ja chcem robiť politiku bez takýchto klamstiev," vyhlásil Danko. Kotleba uviedol, že sa nepripravuje na povolebnú spoluprácu so Smerom-SD, ale zastropovanie dôchodkového veku bolo aj v ich programe, preto ho chceli podporiť. "Rokujeme s každou stranou, s ktorou máme prieniky," dodal.

Dohoda o Istanbule je podľa Danka lož

Na otázku, či niekedy ĽSNS rokovali aj so Slovenskou národnou stranou, Kotleba povedal, že „skôr oni rokovali s nami. Pýtali sa nás, či nejaké veci podporíme“. Na to zaregoval Danko, ktorý povedal, že s Kotlebom mal jeden rozhovor – o zmene voľby sudcov ústavného súdu.

Kotleba v relácii takisto povedal, že so SNS mali aj dohodu o zastavení Istanbulského dohovoru. Podľa šéfa ĽSNS sa na stretnutí s farárom Mariánom Kuffom mali dohodnúť, že návrh uznesenia podá SNS, keďže kotlebovcom by to neprešlo. Kotleba tvrdí, že na tomto stretnutí mal byť predseda trenčianskej krajskej organizácie národniarov. To predseda SNS Danko odmietol. „Hlboko klamete,“ povedal. Žiaden krajský predseda podľa neho nikdy nemal ani nemá na niečo takéto mandát. „Dohodlo sa na to Koaličnej rade v poslednom možnom momente. Žiaden Marián Kuffa nemá vplyv na parlament, v živote som sa s ním nestretol,“ argumentoval Danko.

Účasť na prehliadke vníma ako česť

Danko vníma ako česť, že ho ruská strana pozvala na vojenskú prehliadku pri príležitosti Dňa víťazstva 9. mája. V Moskve sa pri príležitosti osláv konca 2. svetovej vojny stretol nielen s predsedom ruskej Dumy Viačeslavom Volodinom, ale podal si ruku aj s prezidentom Vladimírom Putinom. Danko tvrdí, že Slovensko si musí udržiavať s Ruskom dobré vzťahy aj pre energetickú závislosť. Ako ďalej povedal, mrzí ho, že nie je prezident a nemôže robiť vo vzťahu k Rusku to, čo česká hlava štátu Miloš Zeman. Odmieta však, že by sa pri podaní ruky ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi klaňal.

Celé Slovensko videlo, ako sa naťahujete,“ povedal Dankovi Kotleba. Narážal tak na video, v ktorom Danko z druhého radu podáva ruku Putinovi a predklonil sa pri tom. Predsedovi SNS vyčítal, že hoci o Rusku pekne hovorí, jeho strana hlasovala za rozšírenie Severoatlantickej aliancie a ministerstvo obrany pod vedením člena SNS Petra Gajdoša kupuje americké stíhačky.

Predseda štátnej dumy Volodin je pritom na sankčných zoznamoch EÚ a USA za svoju úlohu pri anexii Krymu. „Sankčný zoznam neznamená karanténu,“ povedal Danko s tým, že do Ruska chodia aj iní zástupcovia európskych štátov. Pochválil sa, že aj samotný minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa ho pýtal, ako prehliadku prežíval. Na upozornenie, že tam bol ako jediný predseda parlamentu spomedzi európskych krajín, Danko zareagoval, že nielen ako jediný z EÚ, ale z celého sveta. „Ani som nesníval, akú česť dostanem. Ale nehovorte, že som sa klaňal,“ povedal Danko. Tvrdí, že Putinovi ho predstavil jeho priateľ Volodin ako čestného hosťa. Kotlebovi povedal, že jeho v Rusku nikdy nepríjmu za to, že uráža ruských vojakov, ktorí Slovensko oslobodili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok