Mexiko čaká supervolebný deň

TA3
1.7.2012 10:07

Mexičania si budú vyberať nového prezidenta, parlament a guvernérov. Voľby sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia. Armáda je v plnej pohotovosti. Úrady sa obávajú, že by tento pokojný deň mohli narušiť drogové gangy, ktoré majú v niektorých oblastiach väčšiu moc ako miestne úrady.

Obyvateľov Mexika čaká v nedeľu volebný maratón, v rámci ktorého budú môcť rozhodnúť nielen o zložení oboch komôr parlamentu, ale najmä o novom prezidentovi. Súčasná nepopulárna hlava štátu Felipe Calderón zvolená v roku 2006 totiž už nemôže kandidovať, keďže mexická ústava nepočíta s druhým prezidentským funkčným obdobím. V štátoch Yucatán, Chiapas, Guanajuato, Jalisco, Morelos a Tabasco sa budú voliť aj noví guvernéri a obyvatelia hlavného mesta Mexiko rozhodnú o novom starostovi druhej najľudnatejšej metropoly planéty.

Favoritom parlamentných volieb je sociálno-demokratická Inštitucionálna revolučná strana (PRI), ktorú zastupuje bývalý guvernér štátu Mexiko Enrique Peňa Nieto. Ak sa prieskumy potvrdia, populárny politik sa stane aj novým mexickým prezidentom. PRI sľubuje obyvateľom zvýšenie podpory pre farmárov, zníženie daní, posilnenie sociálneho systému a výstavbu novej cestnej infraštruktúry. "Mojou prioritou bude boj proti chudobe od jej základov," vyhlásil

Jeho hlavným súperom bude Andrés Manuel López Obrador (známy ako AMLO), ktorý v roku 2006 prezidentské voľby s Calderónom prehral len o menej ako jedno percento. AMLO-va Strana demokratickej revolúcie (PRD) sa pritom takisto zameriava prevažne na ľavicových voličov. Prezidentkou sa chce stať aj Josefina Vázquezová Motaová z konzervatívnej Strany národnej akcie (PAN), z ktorej pochádza aj Calderón. Prieskumy jej však nedávajú vysoké šance na získanie najvyššej pozície v 112-miliónovej stredoamerickej krajine, ktorá bojuje s vplyvnými drogovými kartelmi. Vojna, ktorú im v roku 2006 vyhlásil odchádzajúci Calderón, si vyžiadala približne 55-tisíc obetí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok