Chára obhájil prvenstvo v ankete Zlatý puk

SITA
30.6.2012 22:40

Najlepším hokejistom Slovenska v sezóne 2011/2012 sa stal obranca Zdeno Chára. Kapitán tímu Boston Bruins a slovenskej reprezentácie dostal svoj tretí absolútny Zlatý puk v kariére na sobotňajšom slávnostnom galavečere v bratislavskom hoteli DoubleTree by Hilton.

Chára obhájil prvenstvo v ankete Zlatý puk
SITA

Chára je na slovenskom tróne druhý rok v rade, premiérove ocenenie získal v roku 2009. Od roku 2006 získali Zlatý puk pre najlepšieho hokejistu Slovenska iba trenčianski odchovanci Chára a Marián Hossa. „Ťažko hovoriť o tom, že som sa stal kráľom hokejovej sezóny. Na Slovensku máme vynikajúcich hokejistov a pre mňa je veľká časť stať sa víťazom tejto ankety. Veľmi si to vážim. Konkurencia je veľmi veľká. Síce tých hokejistov máme v zámorí pomenej v porovnaní s minulosťou, ale všetci sú veľké osobnosti a veľmi dôležitý pre svoje mužstvá. Snažil som sa hrať čo najlepšie, urobiť svoju prácu a odovzdať všetko pre tím,“ povedal Zdeno Chára a dodplnil: „Stále sa tešíme z toho, čo sa podaril v Helsinkách. Dúfajme, že aj v budúcnosti dosiahneme podobné výsledky“.

Ten ako kapitán slovenskej reprezentácie priviedol tím Vladimíra Vůjtka na svetovom šampionáte v Helsinkách k nečakaným strieborným medailám. V desiatich zápasoch 35-ročný rodák z Trenčína nazbieral 4 body (2+2), ako jediný Slovák sa strelecky presadil vo finále proti Rusku. S jeho štartom na MS to pritom po skončení sezóny v NHL nevyzeralo optimisticky, keďže záver play-off absolvoval so zašitým zraneným nosom. „Prísť reprezentovať po zraneniach v NHL by som nenazýval hrdinské. Boli to také zranenia, s ktorými sa dá hrať. Ako sa hovorí, bolo ďaleko od srdca. Hokejisti sú tvrdí chlapi, sme na zranenia zvyknutí a s tými menšími rátame. Nemal som našťastie zranené ani ruky ani nohy,“ poznamenal Zdeno Chára.

Jeho Bostonu sa nepodarilo obhájiť vlaňajší triumf v Stanleyho pohári. Chára v 81 stretnutiach základnej časti NHL strelil 12 gólov a pridal 40 asistencií, na jeho konte bolo aj 33 plusových bodov. V play-off v sérii s Washingtonom v siedmich zápasoch strelil 1 gól a pridal 2 asistencie. Za svoje výkony v zámorí sa dostal do nominácie na Norrisovu trofej pre najlepšieho obrancu, v ankete skončil napokon tretí. „Každú cenu si vážim, nech ju dostanem kdekoľvek. Je veľmi ťažké už len dostať sa do trojice nominovaných na Norrisovu trofej. Trochu ma mrzí, že som ju tento rok nezískal, pretože sa pokúšať to získať druhýkrát. Verím, že sa mi to ešte podarí. Stále budem tvrdo pracovať a snažiť sa čo najviac,“ poznamenal skúsený obranca.

Obrancovia sa v hodnotení Zlatého puku presadili doteraz štyrikrát. Okrem Cháru (2009, 2011, 2012) sa to podarilo už len Ľubomírovi Višňovskému (2005). V historickej tabuľke kraľuje Marián Hossa so štyrmi úspechmi (2006, 2007, 2008, 2010), po tri triumfy zaznamenali Miroslav Šatan (2000, 2001, 2004) a Peter Bondra (1998, 2002, 2003). Raz túto trofej získal aj Pavol Demitra (1999).

Chára dostal v hlasovaní odborného kolégia 180 bodov a suverénne vyhral pred brankárom Jánom Lacom (97 bodov) a útočníkmi Mariánom Gáboríkom (87), Miroslavom Šatanom (66) a Mariánom Hossom (54).

Chára si zo sobotňajšieho slávnostného galavečera odniesol dve ocenenia, keď ho vyhlásili aj za najlepšieho obrancu. Túto anketu, ktorej víťaz získal premiérovo aj Cenu Róberta Švehlu, vyhral vyše dvojmetrový hokejista už šiestykrát. Predtým ju ovládol v rokoch 2004, 2006, 2009, 2010 a 2011. História ankety pozná len troch víťazov v kategórii defenzívnych korčuliarov, okrem Cháru vyhral osemkrát Ľubomír Višňovský a raz Róbert Pukalovič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok