Trump je otvorený dialógu s Iránom. Nechce, aby mali jadrové zbrane

TA3 TASR
9.5.2019 22:16

Americký prezident Donald Trump povedal, že je otvorený dialógu s vedením Iránu. Vyjadril sa tak v čase narastajúceho napätia medzi Washingtonom a Teheránom.

"Čo by som si predstavoval s Iránom, rád by som bol, keby mi zavolali," povedal Trump pred novinármi v Bielom dome. "Nechceme, aby mali jadrové zbrane - nežiadame toho tak veľa," uviedol ďalej. Povedal tiež, že s iránskymi lídrami je v kontakte - prostredníctvom stretnutí či telefonátov - niekdajší americký minister zahraničných vecí John Kerry. Práve Kerry podľa Trumpových slov Iráncom povedal, aby "nezavolali".

"John Kerry s nimi veľa hovorí... Hovorí im, aby nevolali," povedal Trump. Kerry podľa jeho slov takýmto správaním porušuje platný americký zákon, ktorý zakazuje neoprávneným osobám rokovať so zahraničnými vládami. "Úprimne, mal by byť za to stíhaný," dodal Trump. "Oni (Iránci) by však mali zavolať... Ak to spravia, sme otvorení hovoriť s nimi," povedal ďalej. Washington podľa jeho slov nevyhľadáva konflikt s Iránom. "Chcem, aby boli silní a skvelí, mali skvelú ekonomiku," uviedol a dodal, že USA s Iránom môžu dospieť k "férovej dohode".

Teherán oznámil, že čiastočne odstúpi od medzinárodnej dohody o jadrovom programe z roku 2015, a prestane rešpektovať obmedzenia vo svojich jadrových aktivitách stanovené v tomto dokumente. Spojené štáty od zmienenej jadrovej dohody odstúpili už pred rokom, pričom po odstúpení zaviedli embargo na dovoz iránskej ropy. Začiatkom mája tohto roku prestali platiť aj dočasné výnimky z tohto zákazu, ktoré USA priznali niektorým krajinám. Trump zároveň - po oznámení o čiastočnom odstúpení Teherán od zmienenej dohody - zaviedol nové sankcie voči Iránu, ktoré postihnú tamojší oceliarsky a ťažobný priemysel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok