Lídri EÚ rokujú o strategickom programe, deklarovali jednotu

TA3 TASR
9.5.2019 14:46

Premiér Peter Pellegrini je v rumunskom meste Sibiu, kde sa koná neformálny summit Európskej únie. Lídrov čaká rokovanie o nadchádzajúcom strategickom programe únie na roky 2019 až 2024. Na mieste je aj naša kolegyňa Patrícia Kordiaková.

Záujem o silnú jednotu

Peter Pellegrini vníma summit ako pokračovanie iniciatívy bratislavského summitu v septembri 2016 počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ. "Mali by sme vyslať jasný signál, že lídrom Európskej únie je celkom jasné, ako má vyzerať budúcnosť Európskej únie, ako sa má uberať a aké budú priority", uviedol pri príchode na jednodňový summit v Sibiu, ktorý organizuje rumunské predsedníctvo v Rade EÚ.

Pellegrini pevne verí, že závery tohto stretnutia hláv štátov a predsedov vlád krajín EÚ budú čo najkonkrétnejšie. Ako povedal štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí František Ružička, na summite sa prijme politická deklarácia, ktorá má "jasne deklarovať záujem o silnú jednotu v Európe, pokračovanie procesov konvergencie socioekonomického zbližovania sa jednotlivých krajín a  taktiež zvyšovanie ochrany a bezpečnosti občanov""Tým má na mysli otázku nielen vnútornej, ale aj vonkajšej bezpečnosti, ako budeme nakladať s migráciou, či akým spôsobom budeme bojovať proti terorizmu či dezinformáciám," dodal Ružička pred samotným zasadnutím Rady EÚ.

Predstavia strategickú agendu

Lídri na summite v Sibiu zároveň predstavia text nadchádzajúcej strategickej agendy EÚ na roky 2019-2024. Agenda, ktorá sa má finálne schváliť až v júni v Bruseli, bude zameraná na migráciu, vnútornú bezpečnosť, obranu i boj proti kybernetickým hrozbám a dezinformáciám.

Summit v Sibiu bol pôvodne plánovaný ako prvý pobrexitový summit EÚ, keďže sa predpokladalo, že Spojené kráľovstvo opustí Úniu v stanovenom termíne 29. marca. Brexit je aktuálne odložený až do 31. októbra 2019. Britská premiérka Theresa Mayová sa na summite v Sibiu nezúčastňuje. Rumunsko summit symbolicky organizuje v Deň Európy, ktorý je oslavou mieru a jednoty v Európe a výročím Schumanovej deklarácie podpísanej v Paríži v roku 1950.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok