Politici položili vence k pamätníkom, spomínali na obete fašizmu

TA3 TASR
8.5.2019 10:27

Predseda Národnej rady Andrej Danko si aj so svojimi straníckymi kolegami v parku SNP v Bratislave uctili obete fašizmu. K pamätníku prišli skoro ráno, keďže lídra národniarov čakala cesta do Ruskej federácie. Premiér Peter Pellegrini položil vence k pamätníku na Slavíne.

Danko: Slovensko bolo oslobodené

Podľa Andreja Danka si pripomíname udalosť toho, že sme sa zbavili fašizmu a Slovensko bolo oslobodené. "Dnes je jeden z najvýznamnejších dní, keď si každý slušný človek musí pripomínať udalosť toho, že sme sa zbavili fašizmu a Slovensko bolo oslobodené. Chcel som sa pokloniť pri takom neznámejšom pamätníku a ticho si pripomenúť históriu," povedal na brífingu.

Danko zároveň poznamenal, že v súčasnosti treba rozlišovať medzi vlastenectvom a nacionalizmom. "Možnože dnes je najvyšší čas rozlišovať, čo je vlastenectvo a čo je nacionalizmus," skonštatoval. Na pietnej spomienke pri pamätníku v parku SNP sa zúčastnili aj veľvyslanec Ruskej federácie na Slovensku Alexej Fedotov a viacerí členovia slovenského vládneho kabinetu. Danko následne odcestoval do Moskvy.

Premiér Peter Pellegrini vyhlásil, že je pre nás výzvou, aby sme nielen oslavovali víťazstvo nad fašizmom, ale aby sme sa zomkli a spoločne bojovali ďalší boj. Nemali by sme zopakovať chyby, keď si politici a slušní ľudia nevšímali to, čo sa deje v spoločnosti, a vyvrcholilo to "krvavou svetovou vojnou". "Chcem vyzvať všetkých dobrých a slušných ľudí, Slovenky a Slovákov, aby dnes nielen oslavovali a pripomínali si naše víťazstvo. Ale aby sa každý zamyslel a vo svojom srdci si povedal, či je ochotný aj dnes urobiť všetko pre to, aby sa takíto ľudia, ktorí vtedy priviedli svet k takým hrôzam, nikdy nedostali k moci," skonštatoval Pellegrini. Podľa neho by nemali rozhodovať o tom, ako bude vyzerať Slovensko a Európa. Položením venca na Slavíne si pamiatku padlých pri príležitosti 74. výročia ukončenia druhej svetovej vojny uctil aj prezident SR Andrej Kiska.

Historická pamäť je dôležitá

Podľa opozície je neustále potrebné pripomínať si, čo bol fašizmus a že už raz porazený bol. Niektorí zdôrazňujú potrebu viac učiť mladých kriticky myslieť. "Fašizmus bola ideológia, ktorá pripravila milióny ľudí o životy a zdevastovala celú Európu. V súčasnosti vidíme, že aj na Slovensku sa rozmáhajú ideológie, ktoré hľadajú inšpiráciu vo fašizme, v nenávisti k iným skupinám," povedala predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová.

Na dôležitosť pripomínať si tieto udalosti upozornil aj predseda Sme rodina Boris Kollár. "Je dôležitá historická pamäť, pretože ak nie je tá, tak ľudia a generácie zabúdajú, a potom si tým celým musia prechádzať opäť," povedal. Proti extrémizmu treba podľa neho bojovať tým, že sa prestane extrémne kradnúť, klamať či podvádzať a zaujímať sa o seba a svojich oligarchov.

V boji proti extrémizmu považuje Lucia Ďuriš Nicholsonová za dôležité, aby "štandardní" politici chodili medzi ľudí. "Ľudia nechcú čítať nejaké siahodlhé odborné riešenia v našich programoch. Chcú vidieť, že sa politici zaujímajú o ich problémy," podotkla. Z dlhodobejšieho hľadiska vidí potrebu dostať do škôl kritické myslenie, mediálnu gramotnosť a podnietiť záujem mladých o veci verejné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok