Neobedujte za pracovným stolom. Je na to niekoľko dôvodov

TA3 ČTK
11.5.2019 20:13

Obedňajšia prestávka má slúžiť na to, aby sme dobili batérie, aby sme sa hýbali, pohovorili si a odreagovali sa. Na rozdiel od toho, čo sa niekedy hovorí, nie je obed za pracovným stolom tým najlepším spôsobom, ako využiť pracovný čas či dokonca zvýšiť produktivitu, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Neobedujte za pracovným stolom. Je na to niekoľko dôvodov
ČTK

Menej jedla, viac pohybu

Jedným z dôvodov, prečo nejesť za pracovným stolom, je podľa psychologičky Christy Fergussonovej množstvo jedla, ktoré takto skonzumujeme. Keďže sme naplno zaujatí pracovnou úlohou, môžeme zjesť viac, než by sme chceli. Jej rada preto znie, vzdiaľte sa od všetkého, čo odvádza pozornosť od jedla. Sústreďte sa na to, čo jete, jedzte pomaly. Zjete menej a budete spokojnejší.

Poľudňajšia prestávka je zároveň dobrou príležitosťou na rozhýbanie. Využite pauzu, opustite kanceláriu, skoncentrujte pozornosť na niečo iné a narušte pracovné stereotypy.

notebook-pocitac-pracovny-stol-praca-1140pc-ctk_7f000001-8534-5104.jpg

Ak chodíte obedovať do rovnakého podniku vedľa svojho pracoviska, je to určite pohodlná možnosť. Postupne to však môže byť kontraproduktívne, pretože prichádzate o možnosť voľby. Ak si večer predtým pripravíte jedlo, ušetríte čas aj peniaze. Ak máte málo času a podnik vedľa práce je jedinou voľbou, každý deň aspoň zmeňte menu.

Slnko, kontakty a vitamíny

Sedavý spôsob života je nepriateľom zdravia aj dobrej pohody a znižuje spotrebu kalórií. Ten, kto má sedavé zamestnanie, trávi v priemere 15 hodín denne posediačky. Krátka prechádzka do kuchynky tu nepomôže. Ideálne je využiť čas pauzy a prejsť sa aspoň chvíľu po ulici na čerstvom vzduchu, kým si opäť sadnete k práci.

Ak trávite celú obedňajšiu pauzu zatvorení v budove, prichádzate aj o kontakt s ľuďmi. Aj to sa môže odraziť na produktivite a zároveň na celkovom pocite, ktorý máte z práce. Využite obedňajšiu pauzu aj na stretnutie s kolegami.

Zvyčajne chodíme ráno do práce a vraciame sa domov až večer. To znamená aj obmedzenie času, ktorý trávime na slnku, čo sa môže prejaviť nedostatkom vitamínu D. Poľudňajšia prestávka je aj príležitosťou, ako si vychutnať prirodzené svetlo a slnko. Okrem vitamínu D slnečný svit zlepšuje náladu, pretože pomáha uvoľňovať serotonín, známy aj ako hormón dobrej nálady.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok