Plne funkčná zostava. Fico chválil koalíciu a kritizoval prezidenta

TA3 TASR
7.5.2019 11:50

Koalícia má vôľu zvoliť konkrétny počet kandidátov na ústavných sudcov. Vyhlásil to predseda Smeru-SD Robert Fico, ale nepovedal, či je koalícia už dohodnutá na menách kandidátov, ktorých chce v parlamente voliť. Expremiér zároveň pochválil funkčnosť koalície a vyzval prezidenta, aby nehanil Slovensko.

Predčasné voľby nehrozia

Fico na tlačovej konferencii tiež uviedol, že koalícia je plne funkčná, čo podľa neho potvrdilo aj pondelkové rokovanie koaličnej rady. "Koalícia je plne funkčná zostava, ktorá je schopná takmer na konci štvorročného obdobia prijímať vážne sociálne, ekonomické a politické opatrenia," povedal.

Šéf Smeru-SD zároveň vylúčil úvahy o predčasných voľbách. "Nie je na to žiadny dôvod," podotkol. Zopakoval, že v opozícii nevidí alternatívu, najbližšie parlamentné voľby chce Smer-SD opäť vyhrať. Alternatívu nevidí ani v strane, ktorú má založiť prezident SR Andrej Kiska.

Fico potvrdil aj záujem zrealizovať rad sociálnych opatrení. Tie prídu na júnovú schôdzu a nemajú mať negatívny vplyv na verejné financie. Verí, že s koaličnými partnermi nájdu dohodu na kvalitnom budúcoročnom štátnom rozpočte. Fico zopakoval, že Smer chce napríklad razantné zvýšenie rodičovského príspevku. V súvislosti s príplatkami za nočnú prácu, prácu cez sviatky a víkend zdôraznil, že Smer-SD za nimi stojí. Pripúšťa, že treba riešiť problémy nemocníc, ktoré môžu s príplatkami vzniknúť. "Je našou povinnosťou, aby sme dofinancovali slovenské zdravotníctvo, ak je to nevyhnutné," doplnil.

Výzva pre prezidenta

Fico vyzýva prezidenta Andreja Kisku, aby sa do skončenia svojho funkčného obdobia zdržal útokov na Slovensko v zahraničí. "Prezident Kiska hrubo zneužíva svoju prezidentskú funkciu na čisto stranícku ambíciu. Nikto mu ju neberie, ale prezident SR nemôže chodiť po zahraničí a útočiť na vládu svojej krajiny." Reagoval tak na Kiskove vyjadrenia pre denník Die Welt. Kiska v rozhovore preň povedal, že hoci je Slovensko riadnym členským štátom EÚ, ak sa pozrieme na špinavé prepojenia medzi organizovaným zločinom a politikmi na Slovensku, môže to skutočne vyzerať tak, že naša krajina je mafiánsky štát.

Kiska hovoril o arogancii politickej elity po vražde novinára Jána Kuciaka aj o tom, že talianska mafia má so slovenskou vládou úzke vzťahy, a že hoci o tom bývalý minister vnútra Robert Kaliňák vedel, nič proti tomu nepodnikol. V rozhovore Kiska kritizoval aj Fica, ktorého správanie pri odchode z funkcie premiéra označil za arogantné.

Kiska: Pýtajú sa ma na Kočnera i únos Vietnamca

"Ako prezident by som pre zahraničné médiá najradšej hovoril o tom, ako sme na Slovensku postavili jednu supermodernú nemocnicu. Ako sme výrazne pohli s výstavbou diaľnic a dokončili tunel Višňové. Ako sme po toľkých rokoch a obrovských navýšeniach dokončili jadrovú elektráreň Mochovce. Ale zahraniční novinári sa ma takéto otázky nemajú prečo spýtať, nič z toho sa nestalo" reagoval prezident na sociálnej sieti.

Namiesto toho im vraj musí odpovedať na otázky ohľadom vraždy novinára a jeho snúbenice, o prepojení antonina Vadalu, či Mariana Kočnera na najvyššie politické kruhy či o únose vietnamského občana prostredníctvom slovenského vládneho špeciálu. "Predstavitelia Smeru mi vyčítajú, že hovorím o týchto negatívnych veciach, ale ja iba pomenovávam to, čo všetci ľudia vidia. Pred napojením mafie na štát si nemôžeme zatvárať oči," dodal Kiska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok