Strojcovia najhoršej vraždy v Bratislave žiadajú prepustenie

TA3 TASR
7.5.2019 09:15

Viliam Hauser a Róbert Matta, ktorí v apríli 1994 v sklade na Starej Vajnorskej ceste v Bratislave neľútostne zavraždili šiestich Vietnamcov vrátane bábätka, požiadali o podmienečné prepustenie na slobodu. Potvrdila to hovorkyňa Krajského súdu v Trnave Jana Kondákorová. Obaja sú odsúdení na doživotný trest odňatia slobody.

Strojcovia najhoršej vraždy v Bratislave žiadajú prepustenie
TASR/Ramon Leško

Doživotie si odpykávajú v Leopoldove

"Okresnému súdu Trnava boli v druhej polovici apríla postupne doručené žiadosti odsúdených o podmienečné prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody," upresnila hovorkyňa. Prvostupňový súd po naštudovaní spisového materiálu vytýči v tejto veci termín verejného zasadnutia. O návrhu by mal súd rozhodnúť najneskôr do 60 dní od jeho doručenia.

masaker2_7f000001-3767-8cd7.jpg

O podmienečné prepustenie mohli Hauser a Matta požiadať už 19. apríla tohto roku, po odpykaní si 25 rokov trestu, tak ako iní na doživotie odsúdení väzni. Obaja vrahovia si v súčasnosti naďalej odpykávajú doživotný trest v ústave v Leopoldove.

O podmienečnom prepustení je príslušný rozhodnúť okresný súd, v ktorého obvode sa trest odňatia slobody vykonáva, v tomto prípade teda Okresný súd v Trnave. Ak bol návrh odsúdeného o podmienečné prepustenie zamietnutý, môže ho odsúdený opakovať až po uplynutí jedného roka od zamietnutia, okrem prípadu, že návrh bol zamietnutý len preto, že ho odsúdený podal predčasne. Proti rozhodnutiu o podmienečnom prepustení je prípustná sťažnosť, ktorá má odkladný účinok.

Brutalita nevídaných rozmerov

Spôsob, ako páchatelia vraždu vykonali, bol dovtedy nepoznaných rozmerov. Uviedol to bývalý šéf slovenských vyšetrovateľov a v súčasnosti vysokoškolský pedagóg Jaroslav Ivor.

Vrahovia mali v tom čase 23 a 24 rokov. "Keď som ako šéf vyšetrovačky prišiel na miesto činu, bol to mimoriadne negatívny pohľad. Vôbec situácia, ktorá nastala, dala by sa charakterizovať ako absolútne neľútostná brutálna vražda malej vietnamskej komunity, pravdepodobne teda s lúpežným motívom. Vtedy to bola základná vyšetrovacia verzia, ktorá sa potom neskôr aj potvrdila," pripomenul Ivor.

Brutalita a neľútostnosť sa prejavila v tom zmysle, že páchatelia vystrieľali okolo 30 rán. "Usmrtili troch mužov, dve ženy a jedna z nich bola v šiestom mesiaci tehotenstva. Navyše, usmrtili osemmesačné dieťa. Takže brutalita a agresivita bola mimoriadne silná a v podstate nepoznaných rozmerov," povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok