Novinárov Reuters odsúdili na dlhoročné tresty, dočkali sa slobody

TA3 TASR
7.5.2019 06:21

Dvoch novinárov agentúry Reuters, odsúdených v Mjanmarsku za porušenie štátneho tajomstva, prepustili po 512 dňoch z väzenia v meste Rangún.

Novinári Ťjo Sou U a Wa Lone boli vlani v septembri odsúdení na sedem rokov väzenia za porušenie zákona o štátnom tajomstve. Voči rozsudku sa odvolali, v januári im však tento trest opäť potvrdil súd vyššej inštancie. Konečné februárové odvolanie im zamietol najvyšší súd, sídliaci v mjanmarskej metropole Nepjito. Novinári sa na tomto záverečnom pojednávaní nezúčastnili.

Ťjo Sou U a Wa Lone písali o masakre desiatich rohinských civilistov príslušníkmi mjanmarskej armády v dedine In Din z 2. septembra 2017. Za reportáž dostali v apríli aj Pulitzerovu cenu. Zatkli ich v Rangúne 12. decembra toho istého roku za to, že údajne disponovali dokumentmi týkajúcimi sa moslimskej menšiny Rohingov. Na základe zákona pochádzajúceho ešte z koloniálneho obdobia im za porušenie štátneho tajomstva hrozilo až 14 rokov väzenia.

Vyše 700.000 Rohingov muselo predvlani ujsť z Mjanmarska do susedného Bangladéša pred brutálnym zásahom miestnej armády, ktorú Organizácia Spojených národov a Spojené štáty obvinili z páchania násilia na tejto menšine. Agentúra Reuters pripomenula, že novozvolený mjanmarský prezident Win Mjin udelil pri príležitosti osláv nového roka, ktorý sa začal 17. apríla, amnestiu 8000 väzňom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok