Čaplovič plánuje platiť školy podľa kvality a úspechu na trhu práce

TASR
30.6.2012 09:59

Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) avizuje zmeny vo financovaní škôl. Kým v súčasnosti dostávajú rovnaký normatív na žiaka, šéf rezortu im chce v budúcnosti prostriedky rozdeľovať podľa kvality a úspešnosti na trhu práce. Polepšiť by si mali školy, ktoré zriadia prírodovednú triedu.

Čaplovič plánuje platiť školy podľa kvality a úspechu na trhu práce
SITA

"Budeme meniť normatív, nie na žiaka, ale na kvalitu triedy, kvalitu školy a úspešnosť školy na trhu práce, a samozrejme, podľa toho, či na gymnáziách zriadia aspoň jednu triedu prírodovedného charakteru. Tí, ktorí to zriadia, dostanú bonifikáciu, tí, ktorí nie, budú sa musieť rozlúčiť s bonifikáciou," vyhlásil minister po stredajšom (27.6.) rokovaní vlády. Dodal, že plány presadzovať prírodovedné a technické vzdelávanie ocenili aj v Európskej komisii.

Minister navyše v budúcnosti plánuje sprísniť aj priemer známok, na základe ktorého sa žiaci dostanú na strednú školu. Kabinet v stredu schválil novelu zákona o odbornom vzdelávaní, ktorá na gymnáziá umožní ísť len žiakom s priemerom známok 2,0 na konci druhého polroka 8. ročníka a na konci prvého polroka 9.ročníka. Na stredné odborné školy s maturitou zas pustia len tých, ktorých známky nepresiahli priemer 2,75. Podmienka bude platiť aj pre druhý polrok "deviatky". Okrem toho budú všetci robiť prijímačky. Výnimkou budú deviataci, ktorí dosiahli v monitore v oboch predmetoch osobitne viac ako 90 percent. V tohtoročnom monitore takýchto žiakov bolo 715. Zmeny majú platiť od septembra 2014.

Od roku 2015 až 2016 by sa hranica prospechového priemeru mala ešte sprísniť. "Postupne môže byť priemer pri novele zákona aj 1,8, nikto nám v tom nebráni, aby sme v priebehu rokov tento cieľ zrealizovali," zdôraznil šéf rezortu. Dodal, že je jediným ministrom, ktorý zmeny nerobí zo dňa na deň, ani z mesiaca na mesiac. "Školy majú dva roky do 1. septembra 2014, aby sa na to pripravili. Som presvedčený, že aj v budúcnosti sa ten priemer bude sprísňovať, lebo aj výchova, vzdelávanie na prvom a druhom stupni  základných škôl bude čoraz kvalitnejšia a my na to budeme predovšetkým tlačiť," podčiarkol.

Domnieva sa, že mnohé školy v jednotlivých regiónoch budú zrušené. Čaplovič už v minulosti tvrdil, že pre školy je žiak biznisom, keďže za každého z nich dostáva peniaze. "Čo sú to za školy, keď sú tam a nemajú žiakov? Na čo tie školy máme? Na čo máme v Turci triedy pre 1400 detí, keď máme 790 absolventov v tomto regióne?" spytoval sa šéf rezortu.

Novela zákona, ktorú schválil kabinet dáva tiež samosprávnym krajom kompetenciu rozhodovať o počte prvých tried stredných škôl v novom školskom roku. Rozhodnutie budú poslanci vyšších územných celkov prerokovávať s radou pre odborné vzdelávanie a prípravu, v ktorej budú mať účasť i zriaďovatelia súkromných aj cirkevných stredných škôl.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok