Koniec krvavým útokom? Lídri v Gaze súhlasia s prímerím s Izraelom

TA3 TASR
6.5.2019 06:26

Palestínski lídri v pásme Gazy súhlasili s prímerím s Izraelom po tom, ako v oblasti došlo k najvážnejšiemu vzplanutiu násilností od vojny z roku 2014. Vyplýva to z informácií od zdrojov oboznámených s rozhovormi.

Egypt sprostredkoval dohodu o zastavení nepriateľských akcií od 4.30 h miestneho času (3.30 h SELČ), uviedol predstaviteľ radikálneho palestínskeho hnutia Hamas, ktoré v pásme Gazy vládne, ako aj zdroj zo spojeneckej militantnej skupiny Islamský džihád.

Dohodu rovnako pod podmienkou anonymity potvrdil aj egyptský predstaviteľ. Hovorkyňa izraelskej armády sa k správe nevyjadrila. Izrael takéto dohody o prímerí v minulosti verejne nepotvrdzoval. Korešpondent agentúry v Gaze uviedol, že situácia tam bola od termínu údajného prímeria pokojná. Nič nenaznačovalo odpáleniu ďalších rakiet palestínskymi militantmi ani novým izraelským leteckým úderom.

Konflikt medzi palestínskymi militantmi a Izraelom sa znova rozpútal cez víkend, keď z Gazy odpálili od soboty vyše 650 rakiet na Izrael, ktorého armáda v reakcii zasiahla viac než 250 cieľov v pásme Gazy. Pri raketových útokoch na Izrael zahynuli štyria ľudia, pokým v Gaze prišlo o život podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva najmenej 25 Palestínčanov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok