Viedeň nesúhlasí s Mochovcami. Kurz chce zabrániť ich dostavbe

TA3 ČTK
5.5.2019 18:33

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz chce zabrániť dostavbe slovenskej jadrovej elektrárne Mochovce. "V rozhovore so slovenským premiérom Petrom Pellegrinim som dal jasne najavo bezpečnostné obavy Rakúska a snažil som sa ho od dostavby (elektrárne Mochovce) odradiť," napísal Kurz na svojom Twitteri.

Viedeň nesúhlasí s Mochovcami. Kurz chce zabrániť ich dostavbe
SITA/AP

Kurz a ministerka životného prostredia Elisabeth Köstingerová (obaja z Rakúskej ľudovej strany ÖVP) naviac vo verejnoprávnom rozhlase ORF požadovali, aby kontroverzný projekt výstavby ďalších dvoch blokov v Mochovciach preskúmali experti z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu, uviedla agentúra APA.

Rakúska vláda sa obáva predovšetkým o bezpečnosť nových reaktorových blokov 3 a 4 rozostavaných v elektrárni Mochovce. Tá je vzdialená zhruba 100 kilometrov od rakúskych hraníc. Časť bývalých pracovníkov a inžinierov sa začiatkom apríla obrátila na rakúsku ekologickú organizáciu Global 2000 s varovaním pred závažnými vadami projektu dostavby Mochoviec.

Slovenský úrad jadrového dozoru zatiaľ ešte neudelil povolenie k uvedeniu oboch reaktorov do prevádzky. Pretože ešte neboli odstránené všetky závady, môže sa povolenie na spustenie oboch nových blokov podľa dozorného úradu predĺžiť ešte o niekoľko mesiacov. Kritiku zaznievajúcu z rakúskej organizácie Global 2000 však slovenský dozorujúci úrad odmietol ako "nekompetenú".

Prvé dva bloky jadrovej elektrárne v Mochovciach boli uvedené do prevádzky v rokoch 1998 a 1999 a už 20 rokov pracujú bez poruchy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok