Maduro chce zastaviť zradcov, na aktivistu vydali zatykač

TA3 TASR
2.5.2019 22:34

Venezuelský najvyšší súd nariadil zatknúť opozičného aktivistu Leopolda Lópeza, ktorý sa po neúspešnom vojenskom prevrate uchýlil na veľvyslanectvo Španielska v Caracase. Súd nariadil polícii zadržať Lópeza za porušenie podmienok jeho domáceho väzenia.

Lopéz bol v domácom väzení za to, že v roku 2014 viedol pouličné protivládne protesty. V utorok sa objavil po boku opozičného lídra Juana Guaidóa. Oznámil, že ho "oslobodili" vojaci podporujúci Guaidóa, ktorý v ten deň vyzval ozbrojené sily, aby povstali proti prezidentovi Nicolásovi Madurovi.

Keď ozbrojené sily nevypočuli výzvu Guaidóa, López požiadal, aby jemu a jeho rodine poskytla útočisko čilská ambasáda vo venezuelskej metropole Caracas. Neskôr sa však rozhodol, že sa uchýli na tamojšie španielske veľvyslanectvo. Čilská ambasáda už totiž mala iných "hostí", uviedol na Twitteri šéf diplomacie Čile Roberto Ampuero.

Španielska vláda v stredu oznámila, že López sa nachádza v rezidencii jej veľvyslanca v Caracase spoločne so svojou manželkou i dcérou. Agentúra AP označila Leopolda Lópeza za najvýznamnejšieho venezuelského opozičného aktivistu a za politického mentora Juana Guaidóa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok