Politici by sa mali zobudiť. Premiér hovoril v USA o extrémizme

TA3 SITA
2.5.2019 19:07

Je úlohou politikov, aby sa zobudili a začali niečo robiť s nárastom extrémizmu. Po návšteve Amerického múzea holokaustu vo Washingtone to povedal premiér Peter Pellegrini. Po prehliadke sa stretol aj s Ruth Cohenovou, ktorá sa narodila vo vtedajšom Československu a prežila holokaust, ako aj predstaviteľmi amerických židovských organizácií.

Stretol sa s preživšou holokaustu

„Hovorili sme o tom, čo sa deje vo svete. Ako sa postupne na najvyššie miesta politického života predierajú extrémistické strany. Tie potierajú hrôzy, aké sme tu videli,“ povedal premiér. O tom, že toto politické smerovanie je neprijateľné, treba presviedčať najmä mladých. „Keď ide o holokaust, nemôžeme hovoriť len o židovských obetiach, ale aj iných skupinách,“ dodal premiér.

Ruth Cohenová, s ktorou sa Pellegrini v múzeu holokaustu stretol, pochádza z Mukačeva. Má 89 rokov a počas druhej svetovej vojny bola v koncentračnom tábore Auschwitz. Ona aj sestra prežili, jej mama, brat a ani širšia rodina nie. Po vojne emigrovala do Ameriky. Pre médiá priznala, že má doteraz strach z toho, že sa podobné hrôzy môžu zopakovať. Tvrdí, že pozorne sleduje situáciu v strednej Európe a vie, že na Slovensku, ale aj v Maďarsku či Poľsku rastú extrémistické sily.

Záleží aj na mladých

Cohenová tvrdí, že s bojom proti extrémizmu treba začať už od mala. „Záleží na deťoch, na tínedžeroch, čo sa naučia v škole aj doma. Ak to pochopia, potom sa nebudú báť postaviť nespravodlivosti. Mladí musia ostať silní a bojovať za svoje práva. A nemôžu sa báť postaviť sa zlu, keď sa deje iným,“ povedala.

Debatu s Pellegrinim zhodnotila ako veľmi príjemnú. Úlohou politikov je podľa nej pracovať pre ľudí a pre ich dobro. Cohenová v múzeu aj pracuje, ako však priznala, prehliadky nerobí, lebo to psychicky ani fyzicky nezvláda. „Ale hovorím o tom. Je to ťažké, ale niekto to robiť musí,“ pokračovala. Na otázku, čo sa dá proti nárastu extrémistických síl robiť, povedala: „Hovoriť o tom, diskutovať o tom a bojovať proti tomu.“

Premiér chce pozvať Trumpa

Slovenský premiér počas svojej návštevy taktiež uviedol, že v piatok pozve amerického prezidenta Donalda Trumpa na Slovensko. Prípadný termín návštevy ponecháva na americkej administratíve. "Je úplne samozrejmé a patrí sa, aby som počas rokovania s prezidentom pozval prezidenta na návštevu SR. Bude to pozvanie všeobecné, neviažuce sa na konkrétny dátum. Samozrejme, by bolo pre nás veľkou cťou, ak by sme ho mohli hostiť pri nejakej významnej príležitosti, ale to pozvanie, ktoré mu budem adresovať, je všeobecné a bude záležať už len na americkej strane, kedy, ak vôbec, nejaký termín svojej cesty do SR nájde," reagoval premiér na medializované správy, že americký prezident by mal navštíviť Slovensko v auguste.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok