Najvyššie položená skládka. Z Everestu vyzbierali už tony odpadu

TA3 ČTK
2.5.2019 15:06

Tri tony odpadu už pozbieral na Mount Evereste zvláštny tím, ktorý najvyššiu horu sveta čistí na príkaz nepálskej vlády od polovice apríla. Hora, ktorú tiež označujú za najvyššie položenú skládku na svete, je posiata tonami odpadkov nazhromaždených za roky komerčného horolezectva. Súčasná upratovacia akcia chce odstrániť desať ton.

Najvyššie položená skládka. Z Everestu vyzbierali už tony odpadu
SITA/AP

Medzi odpadkami, ktoré 14-členný tím pozbieral, sú plechovky, fľaše, plasty a vyradené horolezecké vybavenie. Od 90. rokov minulého storočia, kedy začali s horolezeckými expedíciami, je 8848 metrov vysoký vrchol často navštevovaný. Horolezci po sebe zanechávajú aj fluorescenčné stany, prázdne kanistre i exkrementy.

Upratovacia kampaň, ktorá sa začala 14. apríla, je naplánovaná na 45 dní, pokračovať bude ale i v nadchádzajúcich sezónach. Úlohou tímu je teraz pozbierať desať ton odpadkov. Upratovacia čata vyliezla do štvrtého výškového tábora, ktorý sa nachádza v nadmorskej výške 7950 metrov.

Znečistenie odpadkami nie je pre veľhoru jedinou hrozbou. Vedci varovali, že na jej vzhľad má vplyv i globálne otepľovanie. Ľadovec Khumbu na nepálskej strane zrejme zanikne do desiatich rokov. Topenie ľadovcov tiež odhaľuje viac odpadkov, a dokonca i mŕtve ľudské telá, uviedla na webe nemecká rozhlasová a televízna stanica Deutsche Welle.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok