Japonsko má nového cisára. Chryzantémový trón prevzal Naruhito

TA3 TASR
1.5.2019 09:49

Japonsku oficiálne vládne nový cisár Naruhito. Slávnostne si prevzal panovnícke insígnie, medzi ktoré patrí posvätný meč, cisárske klenoty a pečate. V krajine vychádzajúceho slnka sa zároveň začala nová éra Reiwa.

126. japonský cisár

Nový japonský cisár Naruhito vystúpil so svojím prvým verejným prejavom od vtedy, ako nastúpil na trón. "Budem konať v súlade s ústavou a plniť si svoje povinnosti ako symbol štátu a jednoty japonského ľudu, pričom budem vždy myslieť na ľudí a stáť pri nich," vyhlásil Naruhito a dodal, že sa "úprimne modlí za šťastie ľudu, ďalší rozvoj (japonského) národa a mier vo svete".

Naruhito sa chryzantémového trónu oficiálne ujal o polnoci z utorka 30. apríla na stredu 1. mája miestneho času a stal sa tak v poradí 126. japonským cisárom. Japonský parlament 9. júna 2017 vyplnil želanie dnes už bývalého cisára Akihita a schválil návrh zákona umožňujúci tomuto monarchovi abdikovať. Zákon o abdikácii platí len pre Akihita a nasledovníkom neumožní, aby jeho príklad nasledovali. Akihito (85) naznačil túžbu odstúpiť v roku 2016 a ako dôvod svojho rozhodnutia uviedol obavy, že mu vysoký vek bude brániť pri plnení oficiálnych povinností.

Dynastia vládne najmenej 1500 rokov

Nástupom Naruhita na trón sa začala nová éra Reiwa. Názvy ér spájaných s vládou jednotlivých cisárov sú v Japonsku dôležité, pretože predstavujú jeden z dvoch elementov, na základe ktorých je možné identifikovať konkrétny rok. Druhým elementom je číslica určujúca počet rokov, ktoré uplynuli od začiatku konkrétnej éry.

V roku 1989 sa nástupom bývalého cisára Akihita začala éra Heisei a preto je uvedený rok zaznamenávaný ako Heisei 1. Takáto forma zápisu letopočtu je v Japonsku dodnes hojne využívaná, a to aj v oficiálnych dokumentoch. Dynastia japonských cisárov je najdlhšie vládnucou dynastiou na svete. Cisári z tohto rodu vládnu krajine už najmenej 1500 rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok