Planétu B nemáme. Študenti protestovali aj pred Úradom vlády

TA3
26.4.2019 23:51

Vo viacerých mestách Slovenska stredoškoláci vyšli do ulíc, aby protestom upozornili na klimatické zmeny. Tvrdia, že im nemôže byť ľahostajná vlastná budúcnosť. Motivovala ich k tomu 16-ročná Švédka Greta Thunbergová. Bratislavskí stredoškoláci pochodovali aj pred Úradom vlády.

Klíma nie je prioritou politikov

Žiaci a študenti v Bratislave protestovali za budúcnosť klímy. Protest bol súčasťou takzvaného Akčného dňa 2019, ktorý vznikol ako spoločná iniciatíva viacerých hnutí a organizácií mladých ľudí zaoberajúcich sa environmentálnymi problémami. Ako na tlačovej konferencii uviedli organizátori protestu, hlavným cieľom týchto aktivít je upozorniť na potrebu systémových zmien v oblasti klímy.

Zároveň poukazujú na fakt, že v mene záchrany planéty sa ľudia organizujú po celom svete, pričom ich cieľom je, aby zodpovední ľudia pri moci začali unáhlene konať v súvislosti s nutnosťou zmierniť dopady už teraz nastávajúceho environmentálneho kolapsu. Slovensko by preto podľa organizátorov nemalo byť výnimkou a malo by brať tému zmeny klímy dostatočne vážne s dôrazom na ľudskú spoločnosť i okolitý svet.

Organizátori protestu vysvetľujú, že „slovenskí politici a političky nevnímajú zmiernenie dopadov klimatickej krízy ako svoju hlavnú prioritu, médiá jej pokrývaniu nevenujú dostatočne veľa priestoru a ani široká verejnosť si neuvedomuje jej závažnosť a potrebu systémových zmien“.

Vzali to do vlastných rúk

Ako ďalej uvádzajú, práve preto sa rozhodli zobrať veci do vlastných rúk. „Bojujeme za ukončenie živočíšnej výroby, opustenie fosílnych palív a prechod na obnoviteľné zdroje a klimatickú spravodlivosť. Naším spoločným cieľom je záchrana Zeme a spoločnosť, ktorej hlavnou prioritou nie je ekonomický rast, ale udržateľný spôsob života pre všetkých. Spoločne zdieľame myšlienku, že iný svet je možný,“ dodávajú aktivisti. Zároveň zdôrazňujú, že s podobnými aktivitami neprestanú, kým sa z tejto témy nestane politická priorita. V dave bolo vidieť transparenty ako "Nemáme planétu B", "Na mŕtvej planéte sú peniaze k ničomu" či "Zmeňme systém, nie klímu".

Protest za budúcnosť klímy bol súčasťou takzvaného Akčného dňa 2019, na ktorého príprave sa spolupodieľali hnutia Fridays For Future Bratislava, Bod Obratu, Climate Save Slovakia a Critical Mass. Deň sa začal štrajkom študentov základných a stredných škôl, následne pokračoval na akademickej pôde interdisciplinárnym študentským fórom s rôznymi odborníkmi, zakončený bol protestným zhromaždením vysokoškolákov na námestí SNP. Protestujúci pochodovali k budove Úradu vlády.

Slovenská mládež už protestovala 15. marca v štyroch slovenských mestách, aby sa formou štrajku vyslovila za klimatickú spravodlivosť pre budúce generácie. V daný deň bolo po celom svete zvolaných takmer 950 protestov v 40 krajinách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok