S Abem v Bratislave rokovala aj V4, dominovala ekonomika

TA3 SITA
25.4.2019 15:48

Spolupráca Európskej únie a Japonska, globálne politické témy či rozširovanie vzájomných obchodných vzťahov boli hlavnými témami stretnutia premiérov krajín V4, maďarského ministra financií a premiéra Japonska Šinzóa Abeho. Lídri diskutovali aj o možnosti užšej spolupráce v ekonomických otázkach.

Skupina s rovnakým názorom

Vyšehradská skupina podľa slov slovenského premiéra Petra Pellegriniho predstavuje fungujúce zoskupenie, ktoré má rovnaké názory a má silné slovo aj v rámci Európskej únie. Pellegrini a aj ďalší predstavitelia V4 pripomenuli, že Japonsko v regióne strednej Európy vytvára dôležité pracovné miesta. Šinzó Abe je na historicky prvej návšteve Slovenskej republiky.

"Krajiny V4 predstavujú jeden z najrýchlejšie rastúcich regiónov EÚ. Sme zoskupenie, ktoré má rovnaký názor na zásadné výzvy, ktorým dnes čelí Európska únia. Aj napriek krátkemu priestoru sme hovorili o viacerých oblastiach, napríklad vedeckotechnickej spolupráci, o obchodných vzťahoch EÚ a Japonska či digitálnom svete. Myslím si, že krajiny V4 a Japonsko majú spoločné témy a chceme tieto vzájomne dobré vzťahy podporovať," povedal Pellegrini.

Český premiér Andrej Babiš rovnako vyzdvihol spoluprácu krajín Vyšehradskej skupiny v kľúčových témach. "Pán premiér Japonska sa jasne dozvedel, že V4 je silný blok v rámci EÚ, pretože postupujeme spoločne a máme jasné a zrozumiteľné názory. Radi by sme zorganizovali ďalšie stretnutie v tomto formáte, pretože Japonsko je v regióne strednej Európy významným investorom," uviedol Babiš.

Japonsko chce podporiť ekonomiku

Šinzó Abe na úvod poďakoval Pellegrinimu za organizáciu celého stretnutia, pričom podľa jeho slov je potrebné podporovať aj naďalej dobré vzájomné vzťahy. "Som rád, že som sa mohol stretnúť so všetkými lídrami krajín Vyšehradskej skupiny. Mnoho japonských firiem investuje svoje peniaze práve v tomto regióne a je potrebné povzbudiť a podporiť krajiny V4 v ďalšom ekonomickom raste. Hovorili sme o viacerých témach, napríklad o rozvoji súčasných obchodných vzťahov či rozumnej kontrole digitálnych dát," priblížil témy stretnutia Abe.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki doplnil, že je možné už v súčasnosti sledovať dynamiku formátu krajín V4 a Japonska. "Vzájomné vzťahy krajín V4 a Japonska sú na veľmi dobrej úrovni a som rád, že ich môžeme stále rozširovať, napríklad v obchode, kde sú už teraz badať výsledky," doplnil Morawiecki.

Pred diskusiou s premiérmi krajín V4 a maďarským ministrom financií absolvoval premiér Peter Pellegrini bilaterálne rokovanie s japonským premiérom. Slovensko spája s Japonskom história, ktorá sa začala v roku 1918 návštevou generála Milana Rastislava Štefánika v tejto krajine. Na budúci rok si krajiny pripomenú 100 rokov od nadviazania vzájomných diplomatických stykov. Stretnutie na Bratislavskom hrade sa koná deň pred summitom EÚ – Japonsko v Bruseli. Japonsko patrí medzí významných partnerov Únie a je členom združenia G20, teda krajín s najväčšími ekonomikami sveta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok