Briti môžu stratiť Škótsko, to chce opäť hlasovať o nezávislosti

TA3 TASR
24.4.2019 16:32

Škótska premiérka Nicola Sturgeonová povedala, že si želá, aby sa ďalšie referendum o nezávislosti Škótska konalo do roku 2021. Pred poslancami škótskeho parlamentu v Edinburghu tiež uviedla, že predloží návrh zákona, ktorým by sa riadila organizácia ďalšieho škótskeho referenda.

Briti môžu stratiť Škótsko, to chce opäť hlasovať o nezávislosti
SITA/AP

Dodala, že jej cieľom je, aby škótsky parlament zákon schválil do konca roku 2019. Podľa Sturgeonovej je "neudržateľné", aby škótsky parlament nemal právomoc vyhlásiť právne záväzné referendum o nezávislosti Škótska. Prieskumy verejnej mienky v súčasnosti podľa Sturgeonovej naznačujú, že väčšina Škótov je za uskutočnenie druhého referenda o nezávislosti Škótska od Británie, keď prvý plebiscit, ktorý sa konal v septembri 2014, dopadol neúspešne.

V júni 2016 sa však v Británii konalo referendum o vystúpení Spojeného kráľovstva z Únie, v ktorom väčšina Škótov hlasovala za zotrvanie krajiny v spoločenstve 28 európskych štátov. "Rozhodnutie medzi brexitom a budúcnosťou Škótska ako nezávislej európskej krajiny by malo byť (ľuďom) ponúknuté ešte počas funkčného obdobia tohto parlamentu," povedala v parlamente škótska premiérka.

Hovorca úradu britskej premiérky v reakcii na Sturgeonovej najnovšie vystúpenie povedal, že postoj Theresy Mayovej k otázke druhého škótskeho referenda "sa nezmenil" — to znamená, že s ním nesúhlasí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok