Sledovanie i vojna s médiami. SaS kritizovala situáciu novinárov

TA3 SITA
24.4.2019 11:15

Sledovanie novinárov je niečo hnusné a odporné a musíme proti tomu aktívne bojovať. Na tlačovej besede to uviedol predseda strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík s tým, že odsudzuje takéto praktiky.

Sledovali novinárov

Reagoval tak na medializované údajné sledovanie novinárov a ústavných činiteľov. Novinárov a politikov sledoval údajne Peter Tóth na pokyn Mariana Kočnera, ktorý je v súčasnosti obvinený z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. „Vždy sme boli za slobodu tlače. Boli sme na strane médií a ľudí, ktorí chceli vyjadriť svoj názor," povedal predseda SaS. Podľa neho je sloboda dôležitá najmä v prípade médií, lebo zohrávajú nenahraditeľnú úlohu v spoločnosti.

Slovensko má menej slobody pre prácu médií ako minulé dva roky. Vyplýva to z výročného rebríčka slobody médií v 180 krajinách sveta, ktorý 18. apríla zverejnila organizácia Reportéri bez hraníc (Reporters sans frontiéres - RSF). Slovensko oproti minulému roku kleslo z 27. miesta na 35. V roku 2017 nám patrila 17. priečka. Tradične prvé miesta obsadili škandinávske krajiny. V prvej trojke rebríčka za rok 2019 sú Nórsko, Fínsko a Švédsko. Naopak na samom konci, v poslednej trojke zo 180 sledovaných krajín sveta sú Eritrea, Severná Kórea a Turkmenistan.

Vražda Kuciaka je len vrcholom ľadovca

„Vládni predstavitelia a médiá spojené s vládou sa snažili pokles pripísať vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka. Ukázalo sa, že tie dôvody sú širšie. Vražda Jána Kuciaka bola len vrcholom ľadovca," uviedla podpredsedníčka NR SR za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Dôvodmi poklesu podľa Nicholsonovej sú „zlá situácia vo verejnoprávnej televízii, expremiér a predseda Smeru-SD Robert Fico pravidelne neodpovedá na kritické otázky novinárov a vyhlasuje im otvorenú vojnu, druhý najvyšší ústavný činiteľ, predseda NR SR Andrej Danko hovorí, že médiá v digitálnom priestore si nemôžu písať, čo chcú, ale on je v rozhlase exkluzívnym hosťom celej relácie, poslanci Národnej rady SR Miroslav Číž a Dušan Jarjabek pripravujú pre médiá náhubkový zákon, ktorý je novelou tlačového zákona a je priamym ohrozením slobody prejavu."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok