Nórsko vybuduje uzavreté psychiatrické zariadenie pre Breivika

TASR
27.6.2012 18:34

Aj v prípade, že by súd uznal masového vraha Andersa Behringa Breivika za nepríčetného v čase streľby na ostrove Utöya a spáchania bombových útokov v Osle, zostal by i naďalej za múrmi väznice Ila, kde strávil už takmer rok počas vyšetrovacej väzby a trvania súdneho procesu.

Nórsko vybuduje uzavreté psychiatrické zariadenie pre Breivika
SITA

Nórsky úrad pre zdravie a sociálne záležitosti schválil dnes návrh na vybudovanie uzavretého psychiatrického zariadenia vo väznici Ila v Osle, osobitne prispôsobeného pre 33-ročného Breivika. Breivik, ktorý sa počas procesu označil za antimoslimského militanta, sa priznal k bombovému útoku a postrieľaniu desiatok tínedžerov v mládežníckom tábore Robotníckej strany z 22. júla 2011 spôsobom, aký popísala obžaloba.
Rozsudok nad Breivikom vyhlásia 24. augusta.

Breivikovi obhajcovia v záverečnej reči vykreslili svojho mandanta ako politického militanta, motivovaného extrémne pravicovou ideológiou. Podľa nich jeho boj na ochranu Nórska a Európy pred moslimskou kolonizáciou nie je falošnou predstavou, ale súčasť politického názoru, ktorý zdieľajú aj viacerí ďalší pravičiari.

Zároveň odmietli verziu, že zabitie 77 ľudí bolo činom nepríčetného šialenca. Otázka určenia viny nebola na súdnom procese, ktorý sa skončil minulý týždeň, spochybňovaná, viac sa súd sústredil na stanovenie miery príčetnosti obžalovaného. Obžaloba navrhla, že kvôli dostatočnému preukázaniu pochybností o Breivikovej príčetnosti by mal byť tento odsúdený nemal byť umiestnený vo väzení, ale v uzavretom psychiatrickom zariadení.

Témy: Nórsko Európa
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok