Vyčerpaný medveď biely sa ocitol stovky kilometrov od domova

TA3 SITA
18.4.2019 13:26

Obyvateľov dediny na polostrove Kamčatka na ruskom Ďalekom východe prekvapil medveď biely hľadajúci si potravu stovky kilometrov od jeho prirodzeného prostredia, uviedli ruské médiá. Vyčerpane pôsobiace zviera putovalo podľa všetkého približne 700 kilometrov na juh z Čukotky do dediny Tiličiki na Kamčatke.

POČASIE: Ani dnes sa nevyhneme premenlivej oblačnosti, vyskytnú sa aj prehánky
TA3

Na videu zverejnenom na internete je vidieť medveďa, ako pokojne prechádza popri ľuďoch. Miestni obyvatelia mu ponúkali ryby a úrady na Kamčatke pripravujú záchrannú akciu. Plán je medveďa uspať a previezť ho vrtuľníkom naspäť na Čukotku.

Medveď mohol podľa environmentalistov stratiť orientáciu, keď sa plavil na ľadovej kryhe. "Arktída sa pre klimatické zmeny otepľuje, prostredie na lov sa zmenšuje a stáva sa menej vhodným," uviedol Vladimir Čuprov z environmentálnej organizácie Greenpeace. "Ľad ustupuje a medvede biele hľadajú nové spôsoby prežitia. A najľahšia cesta je prísť k ľuďom," dodal.

Medvede biele sú závislé od morského ľadu a vplyvom globálneho otepľovania sa stávajú veľmi zraniteľnými. Stenčujúca sa vrstva polárneho ľadu ich môže postupne zbaviť ich prirodzených lovíšť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok