Maďarský parlamentný výbor tvrdí, že svoje zasadnutie ohlásil

SITA
27.6.2012 15:53

Výbor maďarského parlamentu pre spolupatričnosť svoje dnešné zasadnutie v Komárne vopred ohlásil maďarskému veľvyslancovi na Slovensku, ktorý rokoval s predsedom parlamentu, a aj slovenskému ministerstvu zahraničných vecí. Tvrdí to predseda výboru Arpád Potápi zo strany Fidesz.

Maďarský parlamentný výbor tvrdí, že svoje zasadnutie ohlásil
SITA

Výbor podľa jeho slov už zasadal aj v Slovinku, na Ukrajine a v Rumunsku a nikde okolo toho nebol taký rozruch ako na Slovensku, povedal na tlačovej besede po zasadnutí Potápi. „Možno, že na Slovensku je to niečo nezvyčajné, ale myslím si, že to patrí k životu, lebo žijeme v jednej spoločnej Európskej únii,“ skonštatoval. Ako ďalej povedal, ďakuje predsedovi Národnej rady SR Pavlovi Paškovi za to, že jeho vyjadrenia zabezpečili taký mediálny záujem o zasadnutie výboru ako nikdy predtým. Zároveň ubezpečil, že výbor sa nezaoberal otázkou autonómie juhu Slovenska ani táto otázka nebola cieľom rokovania.

Akademickú pôdu Univerzity Jánosa Seleyho v Komárne označil za najvhodnejšie miesto pre zasadnutie tohto výboru na Slovensku. Aj v iných krajinách si vyberali pre svoje zasadnutia priestory vzdelávacích alebo sociálnych inštitúcií, povedal Potápi. „Veríme, že budeme pokračovať v dobrých vzťahoch, ktoré sa začali rozvíjať pred niekoľkými rokmi,“ povedal na margo slovensko-maďarských vzťahov. Predstaviteľov Mostu-Híd podľa Potápiho na zasadnutie výboru nepozvali preto, že vždy pozývajú len maďarské strany. Dodal však, že by chceli do budúcnosti nadviazať partnerské vzťahy aj s Mostom-Híd.

Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) ostro vystúpil proti tomu, že maďarské Národné zhromaždenie neinformovalo Slovensko o tomto zasadnutí na žiadnej diplomatickej alebo protokolárnej úrovni. „Považujem za absolútne bezprecedentné, aby si národný parlament inej krajiny organizoval výjazdové zasadnutie oficiálneho výboru na území iného štátu,“ povedal Paška. Predseda SMK József Berényi uviedol, že výbor neprijal žiadne závery, jeho cieľom bolo hlavne hovoriť o problémoch maďarskej menšiny na Slovensku.

„Vyzerá to tak, že v Smere ešte neinformovali pána Pašku, že sa neútočí na Maďarov v tomto volebnom období. Pán predseda vlády Fico a ďalší už zistili, že bez zbytočných útokov je aj tak maďarská menšina vo veľmi dramatickom stave,“ uviedol Berényi. Poukázal na to, že pri poslednom sčítaní obyvateľstva sa k maďarskej národnosti prihlásilo o 120 000 ľudí menej ako pred 20 rokmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok