Obama vedie v kľúčových štátoch, Romney vyhral predposledné primárky

SITA
27.6.2012 15:41

Tesný súboj sa predpokladá pri amerických prezidentských voľbách, ktoré sa budú konať prvý novembrový utorok. Úradujúci šéf bieleho domu Barack Obama sa v nich stretne s republikánskym súperom Mittom Romneym.

Obama vedie v kľúčových štátoch, Romney vyhral predposledné primárky
SITA

Obama vedie vo všetkých troch kľúčových štátoch

Úradujúci americký prezident Barack Obama sa teší väčšej podpore ako jeho republikánsky vyzývateľ Mitt Romney v troch veľkých štátoch, ktoré budú kľúčovými na ceste k víťazstvu v novembrových prezidentských voľbách. Vyplýva to z júnového prieskumu verejnej mienky, ktorého výsledky zverejnili v stredu. Podľa nich rodák z Honolulu vedie pred exguvernérom štátu Massachusetts v troch kľúčových štátoch - v Ohiu, Pennsylvánii i na Floride.

Tie sú dôležité pri pohľade na výsledky súbojov o Biely dom za posledných 50 rokov, keď víťaz volieb získal aspoň dva zo spomínaných štátov. Najväčší, až takmer desaťpercentný náskok, má Obama v Ohiu. Laureát Nobelovej ceny mieru podľa prieskumu ťaží predovšetkým z podpory žien, mladých voličov a Afroameričanov. V roku 2008 vyhral nástupca Georgea W. Busha vo všetkých troch sledovaných štátoch.

Romney vyhral aj predposledné primárky

Republikánsky uchádzač o post prezidenta Spojených štátov Mitt Romney je víťazom ďalších primárnych volieb, ktoré sa tentoraz konali v štáte Utah. Utorňajšie hlasovanie bolo posledným svojho druhu v rámci niekoľkomesačného procesu výberu kandidáta, ktorého Republikánska strana postaví do novembrových prezidentských volieb.

Už koncom mája bolo pritom isté, že ním bude práve Romney. Bývalý guvernér Massachusetts totiž disponuje potrebným počtom delegátov, ktorých jednotlivé štáty vyšlú na augustový nominačný zjazd v Tampe na Floride, a všetci jeho vnútrostranícki súperi medzičasom ukončili aktívnu kampaň.

Úplne posledným z 50 štátov, kde si republikáni svojich delegátov zatiaľ nevyberali, je Nebraska. Tamojšie hlasovanie je naplánované na 14. júla, uskutoční sa však menej častou formou volebných zhromaždení, na ktorých sa môžu zúčastniť iba vybraní členovia strany. Okrem Romneyho sa o nomináciu stále uchádza aj kongresman Ron Paul, jeho šance sú však mizivé. Nový americký prezident vzíde z volieb, ktoré sa budú konať v prvý novembrový utorok. Prieskumy naznačujú, že Romney a úradujúci prezident Barack Obama zvedú tesný súboj.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok