Všadeprítomné potvrdenia končia, odobrili antibyrokratický balík

TA3 SITA TASR
17.4.2019 11:28

Novela zákona proti byrokracii odbremeňuje občana a firmy od predkladania ďalších výpisov a potvrdení využívaním informačných systémov verejnej správy. Návrh zákona z dielne Úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu v stredu schválila vláda.

Ušetria čas aj peniaze

Odbúranie administratívnej záťaže sa týka potvrdenia o daňových nedoplatkoch, potvrdení o nedoplatkoch na sociálnom poistení aj zdravotnom poistení, potvrdenia o návšteve školy a výpisov z registra mimovládnych neziskových organizácií.

Podľa Richarda Rašiho, podpredsedu pre investície a informatizáciu, sa aplikáciou prvej a druhej vlny zákona proti byrokracii v praxi ročne ušetrí viac ako 30 miliónov eur, ide o poplatky, čas a cestovné náklady. "Štátne a verejné inštitúcie si potvrdenia nájdu vo svojich informačných systémoch," konštatoval vicepremiér. K 1. septembru má byť napríklad pripravená špeciálna webová stránka, jej systém ukáže subjektu, či konkrétna osoba je študentom, čo študuje a v akom kraji.

V súvislosti s výpismi pre potreby súkromného sektora, ktoré by obsahovali citlivé údaje, uviedol, že túto tému budú riešiť veľmi zodpovedne. O novele zákona o e-Governmente, ktorú schválila vláda, povedal, že prináša možnosť zriadiť elektronickú schránku aj pre občanov SR od 15 rokov, keď budú mať elektronický občiansky preukaz. Dôležitou zmenou podľa neho je, že pošty, banky a telekomunikační operátori si budú môcť overiť svojich klientov na základe elektronických občianskych preukazov.

Ktoré potvrdenia už nebudeme musieť odovzdávať: o návšteve školy, o daňových nedoplatkoch, o nedoplatkoch na sociálnom poistení aj zdravotnom poistení i výpisy z registra mimovládnych neziskových organizácií.

Kedy nadobudne účinnosť?

Ako sa uvádza v predkladacej správe, v časti zrušenia povinnosti predkladania potvrdení o daňových nedoplatkoch, nedoplatkoch na sociálnom poistení, nedoplatkoch na povinných príspevkoch na starobné dôchodkové sporenie a nedoplatkoch na zdravotnom poistení z dôvodu prispôsobenia jednotlivých informačných systémov je navrhnutá účinnosť zákona od 1. decembra 2019. V časti o dokladaní potvrdení o návšteve školy, výpisov z registra mimovládnych organizácií a úprav reagujúcich na aplikačnú prax je návrh, aby zákon nadobudol účinnosť 1. septembra 2019.

V minulosti došlo prostredníctvom zákona proti byrokracii v prvej vlne k zrušeniu povinností predkladať výpisy z obchodného registra, živnostenského registra, katastra nehnuteľností a registra trestov ako povinných príloh v listinnej podobe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok