Na Slovensko prichádza Lauryn Hill, bude headlinerkou Uprisingu

TA3 UPRISING
15.4.2019 15:19

Existuje veľa albumov, ktoré sú pre hip-hop a R&B zásadné. Jeden z nich však spôsobil také zemetrasenie, že sa stal klasikou žánru a akýmsi štandardom pre všetko, čo nasledovalo po ňom. Jeho autorkou je legendárna americká speváčka, raperka a pesničkárka Ms. Lauryn Hill, ktorú uvidíme ako headlinera dvanásteho ročníka festivalu Uprising.

Na Slovensko prichádza Lauryn Hill, bude headlinerkou Uprisingu
SITA/AP

Začiatky vo Fugees

Multiplatinová umelkyňa Lauryn Hill vstúpila do hudobného povedomia ako speváčka skupiny Fugees. Debutový album Blunted on Reality vydali v roku 1994. O dva roky neskôr Fugees ohromili druhým albumom s názvom The Score. Preslávili ho cover verzie skladieb Killing Me Softly With His Song od Roberty Flack a No Woman, No Cry od Boba Marleyho, ale aj megahity Ready or Not, How Many Mics a Fu-Gee-La, v ktorých sa naplno prejavil potenciál vtedy dvadsaťjedenročnej Lauryn Hill.

Rozruch, ktorý svojou muzikou spôsobila, však ešte len mal prísť. V auguste 1998 vydáva sólový album The Miseducation of Lauryn Hill, vďaka ktorému sa z členky niekdajšieho Fugees stáva novodobá superstar. Piesňami Doo Wop (That thing), Ex-Factor alebo Everything is Everything si podmaňuje poslucháčov, hudobnú kritiku a získava niekoľko významných prvenstiev.

Mimoriadne výrazný debut

Album sa stal najrýchlejšie predávaným ženským debutom v histórii a Lauryn Hill zaň získala jedenásť nominácií na cenu Grammy. Stala sa prvým hip-hopovým umelcom, ktorý vyhral cenu album roka a prvou ženou, ktorá si od akadémie hudobných umení odniesla 5 sošiek. V júli 2001 naspievala unplugged pre MTV, ktorý rok na to vydala ako album MTV Unplugged No 2.0.

Ako sólová speváčka vystúpi Ms. Lauryn Hill s kapelou na Slovensku prvýkrát. Okrem nej sa na pódiá 12. ročníka festivalu Uprising postavia ďalšie hviezdy svetového formátu. Medzi potvrdenými umelcami sú reggae a dancehall hviezdy Dub Inc, Jo Mersa Marley, Elephant Man, anglické drum´n´bass duo Chase & Status a MC Rage, jamajská legenda Horace Andy, americká hudobná senzácia Naturally 7, hip-hopové ikony Smif N Wessun s kapelou a mnohí ďalší domáci aj zahraniční interpreti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok