Slávneho herca obviňovali z obťažovania kolegyne. Súd vyhral

TA3 SITA
11.4.2019 10:07

Austrálsky herec Geoffrey Rush vyhral súdny spor s vydavateľstvom sydneyského denníka The Daily Telegraph a jedným z jeho novinárov Jonathonom Moranom pre správy, v ktorých ho obvinili z nevhodného správania sa ku kolegyni.

Slávneho herca obviňovali z obťažovania kolegyne. Súd vyhral
SITA/AP

Dostane aj odškodné

Šesťdesiatsedemročný držiteľ Oscara ich zažaloval za urážku na cti vo dvoch článkoch a na plagáte z konca roku 2017. Austrálsky federálny sudca Judge Michael Wigney rozhodol v prospech herca a obvineným nariadil vyplatenie odškodného 850-tisíc austrálskych dolárov (v prepočte viac ako 538-tisíc eur). Ďalšie pojednávanie v tejto veci sa bude konať v máji, keď sudca rozhodne o dodatočnom odškodnom a súdnych trovách.

"Za každých okolností to bol bezohľadne nezodpovedný kúsok bulvárnej žurnalistiky najhoršieho druhu. Bolo náročné vyhnúť sa záveru, že to bolo vykalkulované s cieľom uškodiť," vyjadril sa počas pojednávania sudca. Rush sa pred súdnou sieňou poďakoval svojej rodine za podporu. "V tomto prípade nie sú víťazi. Pre všetkých zúčastnených to bolo veľmi nepríjemné," skonštatoval pred novinármi.

Trojitá koruna herectva

Predmetné správy sa týkali Rushovho údajného nevhodného správania sa počas produkcie Kráľa Leara Divadelnej spoločnosti mesta Sydney v rokoch 2015 a 2016. Súdny proces v tejto súvislosti trval tri týždne a skončil sa v novembri.

Geoffrey Roy Rush je jednou z mála osobností, ktoré sa môžu pochváliť takzvanou trojitou korunou herectva, keď získal Oscara, cenu Tony aj Primetime Emmy. Cenu americkej Akadémie filmových umení a vied si vyslúžil v roku 1997 vďaka hlavnej úlohe v dráme Žiara (1996). Ďalšie tri nominácie mu vyniesli snímky Zamilovaný Shakespeare (1998), Quills - Perom markíza de Sade (2000) a Kráľova reč (2010). Svoju jedinú Primetime Emmy získal vďaka titulnej úlohe v televíznom filme Život a smrť Petra Sellersa (2004). Na konte má tiež tri britské filmové ceny BAFTA, dva Zlaté glóbusy a štyri Screen Actors Guild Awards. Hral aj v Kráľovnej Alžbete (1998), sérii Piráti Karibiku (2003, 2006, 2007, 2011, 2017) či snímkach Mníchov (2005), Najvyššia ponuka (2013) alebo Zlodejka kníh (2013).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok