Výsledky sú tesné. Je to noc obrovského úspechu, tvrdí Netanjahu

TA3 TASR
10.4.2019 06:15

Po sčítaní takmer všetkých hlasov voľby v Izraeli vyhrala vládna strana Likud premiéra Benjamina Netanjahua. V 120-člennom parlamente bude mať 35 kresiel, čo je rovnaký počet, ako má koalícia "Modrá a biela" jeho rivala exnáčelníka armády Bennyho Ganca.

Benjamin Netanjahu zrejme opäť získa poverenie na zostavenie pravicovej vlády. Už z prvých odhadov zverejnených krátko po zatvorení volebných miestností vyplývalo, že výsledky parlamentných volieb v Izraeli budú veľmi tesné. Netanjahu i jeho hlavný súper Benny Ganc - líder strany Modrá a Biela - sa krátko po zatvorení volebných miestností označili za víťazov volieb.

Netanjahu podľa agentúry Bloomberg v príhovore k svojim priaznivcom vyhlásil, že už začal rokovať s pravicovými stranami. Uviedol, že ich lídri mu sľúbili, že prezidentovi Izraela Reuvenovi Rivlinovi odporučia poveriť zostavovaním koaličnej vlády práve šéfa strany Likud.

Ganc zasa avizoval, že vytvorí "vládu národného zmierenia". Dodal tiež: "Možno budeme noví, ale nie naivní". Podľa neho voľby ukázali, že "naša spoločnosť si vybrala jednotu". Pôvodne sa parlamentné voľby v Izraeli mali konať až v novembri 2019. Vlani v decembri sa však vládnuca koalícia dohodla na vypísaní predčasných volieb. Predchádzala tomu koaličná kríza, ktorú vyvolal spor o zákone o výnimkách z povinnej vojenskej služby pre ultraortodoxných židov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok