Kukláči, pyrotechnici i protestujúci. Súd rozhoduje o ĽSNS

TA3 TASR SITA
9.4.2019 09:28

Desiatky protestujúcich, psovodi, pyrotechnici a kukláči. Najvyšší súd na bratislavskom Župnom námestí rozhoduje o zrušení nacionalistickej ĽSNS, obviňovanej z antisemitizmu a fašizmu, za mimoriadnych bezpečnostných opatrení.

Presunuli sa pred GP

V sídle Najvyššieho súdu v budove ministerstva spravodlivosti na bratislavskom Župnom námestí sú od rána mimoriadne bezpečnostné opatrenia. Senát NS SR na svojom verejnom pojednávaní rozhoduje vo veci prípadného rozpustenia parlamentnej ĽSNS. Na pojednávanie sa akreditovalo viac ako 50 novinárov a napokon rozhoduje vo väčšej pojednávacej miestnosti, ako sa pôvodne plánovalo.

Do sídla NS prišiel aj predseda strany Marian Kotleba a jeho poslanci. "Neexistuje jeden právny dôvod, aby bola naša strana rozpustená," vyhlásil.

09042019lsns-rozhodnutie3607026_7f000001-4e09-11fa.jpg

V budove boli prítomné desiatky príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže vrátane pyrotechnikov a špeciálnej zásahovej jednotky a psovodi. Ráno sa pred ňou zhromaždili desiatky kotlebovcov a ich sympatizantov, ktorí sa neskôr presunuli pred sídlo generálnej prokuratúry na Gorkého ulici.

Pokračovateľka Slovenskej pospolitosti

ĽSNS je pokračovateľkou politických ambícií rozpustenej Slovenskej pospolitosti - Národnej strany. Uviedol to na pojednávaní pri prednese žaloby na rozpustenie strany zástupca Generálnej prokuratúry. Zdôraznil, že pojednávanie vo veci, ako aj návrh na rozpustenie politickej strany je na Slovensku výnimočný a ojedinelý, pričom jediný podobný prípad sa stal v roku 2006, keď bola rozpustená Slovenská pospolitosť.

Podľa prokurátora sa však v tomto prípade oproti roku 2006 podstatné okolnosti nezmenili. Ľudová strana Naše Slovensko má nielen rovnakého predsedu ako rozpustená strana, ale existuje aj názorová a ideologická spriaznenosť oboch subjektov. Predstavitelia ĽSNS podľa prokurátora vystupujú "opatrnejšie, sofistikovanejšie a vyspelejšie".

Idea domobrany sa prokuratúre nepáči

Prokuratúra takisto zdôrazňuje, že strana sa vymedzuje voči viacerým inštitúciám a skupinám občanov spôsobom, ktorý presahuje "primerané politické hranice a medze". Napríklad všetky ostatné politické strany označuje za protinárodné a protikresťanské, a politický systém hodnotí ako totalitný a zločinecký. V prípade rómskeho etnika zase strana podľa prokuratúry uplatňuje kolektívnu vinu.

"Bez výnimky sú považovaní za parazitov a cigánskych extrémistov," zdôraznil prokurátor s tým, že prvky rasistickej činnosti predstaviteľov strany "možno postrehnúť v dlhšom časovom horizonte". Prokuratúre sa tiež nepáči napríklad idea strany vybudovať domobranu, keďže tá by ako bezpečnostná zložka neplnila príkazy štátu, ale politickej strany. "V demokratickom a právnom štáte to nie je prípustné," zdôraznil prokurátor.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár podal podnet na zrušenie strany 24. mája 2017.

Návrh na rozpustenie strany podal na NS SR v máji 2017 práve generálny prokurátor Jaromír Čižnár. O osude kotlebovcov by mal rozhodovať päťčlenný senát pod vedením predsedníčky Jany Zemkovej. Prítomný by mal byť predseda strany Marian Kotleba a prokurátor GP SR. Ide o toho istého prokurátora, ktorý pripravoval podklady na rozpustenie strany, tak ako ich pripravoval aj v roku 2006, keď sa rozpustila pravicová strana Pospolitosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok