Izrael si volí nový parlament. Obháji Netanjahu kreslo premiéra?

TA3 TASR
9.4.2019 07:29

V Izraeli sa konajú predčasné parlamentné voľby. Označované sú aj ako referendum o úspešnosti súčasného premiéra Benjamina Netanjahua. Ten sa usiluje už o celkovo piaty mandát aj napriek tomu, že čelí viacerým korupčným kauzám.

Prieskumy predpovedajú tesný súboj

Izraelskí voliči začali v utorok odovzdávať svoje hlasy v predčasných parlamentných voľbách, v ktorých sa rozhodne, či aj napriek obvineniam z korupcie získa premiér Benjamin Netanjahu mandát na zostavenie vlády. Volebné miestnosti sú otvorené do 22.00 h miestneho času (21.00 h SELČ), oznámenie výsledkov sa očakáva v noci až v stredu skoro ráno. Svoj hlas môže vo voľbách odovzdať približne 6,3 milióna oprávnených voličov.

Podľa posledných prieskumov verejnej mienky sa v parlamentných voľbách v Izraeli odohrá veľmi tesný súboj medzi vládnucou pravicovou stranou Likud premiéra Netanjahua a novou stredopravicovou stranou Modrá a Biela, na ktorej čele stojí bývalý náčelník generálneho štábu izraelskej armády Benny Ganc. Analytici predpokladajú, že víťaz hlasovania bude musieť vstúpiť do koalície s ďalšími subjektmi.

Koaličná kríza

Pôvodne sa parlamentné voľby v Izraeli mali konať až v novembri tohto roku. Vlani v decembri sa však vládnuca koalícia dohodla na vypísaní predčasných volieb. Predchádzala tomu koaličná kríza, ktorú vyvolal spor o zákone o výnimkách z povinnej vojenskej služby pre ultraortodoxných židov. Strany, ktoré zastupujú túto komunitu, sú zastúpené v odstupujúcej vláde premiéra Netanjahua.

Denník Ynetnews na svojej webovej stránke v pondelok informoval, že už počas uplynulého víkendu začali voliť príslušníci izraelskej armády. V rámci opatrení týkajúcich sa volieb izraelská armáda od polnoci na 24 hodín uzavrela všetky vstupy na územie krajiny z pásma Gazy a Predjordánska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok