Lajčák navštívil Kazachstan. Rokoval aj o pôsobení OBSE

TA3 SITA
8.4.2019 12:54

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák je na pracovnej návšteve Kazachstanu. Rokoval o tamojšom pôsobení Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, ktorej Slovensko tento rok predsedá. Nie je vylúčené, že zoskupenie v krajine ukončí svoje pôsobenie.

Na návšteve v Nur-Sultane

Úradujúci predseda OBS Lajčák ocenil novú dynamiku, ktorou sa dnes vyznačuje Stredná Ázia a ktorá vedie k intenzívnejšej regionálnej spolupráci v oblastiach, ako je napríklad boj s terorizmom, modernizácia verejnej správy či ochrana životného prostredia. Slovenský minister zahraničných vecí je na návšteve v Kazachstane, kde rokoval s najvyššími predstaviteľmi krajiny.

Ako ďalej informoval tlačový odbor rezortu diplomacie, Stredná Ázia je z pohľadu európskej bezpečnosti strategicky dôležitým regiónom. Lajčák vyjadril podporu pokračovaniu ďalšej činnosti Programového úradu OBSE v nedávno premenovanom hlavnom meste Nur-Sultane. Tento úrad zohráva dôležitú úlohu napríklad pri policajnej a justičnej reforme. Minister partnerov informoval, že Slovensko ako predsedajúca krajina Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe chce pomôcť regiónu Strednej Ázie zlepšiť podmienky ekologickej bezpečnosti.

Dôležitý partner

Lajčák sa stretol aj s tamojšími študentmi a absolventmi programov OBSE zameraných na mládež, s ktorými diskutoval o prioritách slovenského predsedníctva v tejto organizácii ako aj o dvojstranných vzťahov a aktuálnych medzinárodnopolitických otázkach. S rovnakým cieľom sa stretol s predstaviteľmi občianskej spoločnosti. Šéf slovenskej diplomacie rokoval s partnermi aj o bilaterálnych otázkach.

„Kazachstan patrí medzi dôležitých partnerov v rámci obchodno-ekonomickej spolupráce. Ďalšie zvýšenie atraktívnosti podnikateľského prostredia by znamenalo aj zvýšený záujem slovenských investorov o vašu krajinu,” uviedol v tejto súvislosti.

OBSE je v Strednej Ázii prítomná už vyše 20 rokov. Cieľom ciest úradujúceho predsedu OBSE do krajín tohto regiónu je ubezpečiť stredoázijské štáty o podpore nášho predsedníctva v ich reformných snahách v oblasti bezpečnosti a životného prostredia. Lajčák navštívi v utorok Kirgizsko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok